Päästäänkö puusta pidemmälle?

Metsä Springin ja japanilaisen Itochun yhteisyritys MI Demo valmisti syyskuun alussa ensimmäisen erän puupohjaista tekstiilikuitua Äänekosken koetehtaalla.

Niklas von Weymarn
Niklas von Weymarn on Metsä Groupiin kuuluvan innovaatioyhtiö Metsä Springin toimitusjohtaja. (Kuva: Seppo Samuli)

Mikä on ensimmäisen tuote-erän merkitys, Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn?

Se on meille suuri virstanpylväs. Olemme onnistuneet osoittamaan, että prosessi toimii ja tiimimme, laitetoimittajien tuella, osaa operoida laitteita.

Mitkä tekijät ratkaisevat, kehittyykö tekstiilikuidusta teollisen mittakaavan tuote?

Pääkysymyksiämme ovat koetehtaan tekninen toimivuus, markkinoiden reaktio uuteen tuotteeseen, operointiosaamisen kehittyminen sekä liiketoimintaidean taloudellinen kannattavuus.

Nyt alkanut todentamisvaihe voi kestää 2–3 vuotta. Sitten alkaa teollisen tuotantolaitoksen suunnittelu, jos kaikki edellytykset ovat kohdallaan.

Tehdäänkö mahdolliset tehdasinvestoinnit Suomeen?

Konseptimme tukeutuu voimakkaasti Metsäliitto Osuuskunnan omistajajäsenten puuraaka-aineeseen sekä ajatukseen, että tekstiilikuitutehtaat integroituisivat Metsä Groupin nykyisiin teollisiin tuotantolaitoksiin. Näistä suurin osa on Suomessa. Näen tekstiilikuidun reittinä nostaa puusta saatavaa taloudellista lisäarvoa Suomessa.

Mitä koetehtaan valmistamalle tekstiilikuidulle tapahtuu?

Tuote-erät menevät sovellustestauksiin, joista vastaa kumppanimme Itochu. Itochu tekee yhteistyötä eri loppuasiakkaiden kanssa ja tämän seurauksena valmistuu erilaisia mallituotteita.

Niklas von Weymarn

Kuka: Metsä Groupiin kuuluvan innovaatioyhtiö Metsä Springin toimitusjohtaja ja MI Demon hallituksen puheenjohtaja.

Mitä: Kehittää uusia liiketoimintaideoita ja teknologioita joko sijoittamalla lupaaviin startup-yrityksiin tai viemällä kehityshankkeita itse eteenpäin.

Miksi: Tavoitteena kehittää Metsä Groupin liiketoimintaekosysteemiä pitkällä aikavälillä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka