”Aivan upeaa. Pakkohan tästä on tehdä se päätelmä, että metsäala kiinnostaa”, iloitsee Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan dekaani Ritva Toivonen.
Metsätieteet ovat kasvattaneet suosiotaan jo useamman vuoden, mutta tänä keväänä alaa opiskelemaan hakevien määrä kasvoi selvästi aiempia vuosia enemmän. Hakijoita on noin 600 eli lähes 70 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
Toivonen arvioi, että kasvaneen suosion taustalla on se, että nuorten mielikuva metsäalasta on monipuolistunut. Kestävyys-, ympäristö- ja ilmastonäkökulmia tuodaan metsäalalla talouden ja tuotannon rinnalla aiempaa enemmän esille.
”Lisäksi metsäalalla on uusien investointien ansiosta myönteinen vire. Ala tarjoaa hyvät ja kansainväliset työllisyysnäkymät”, Toivonen sanoo.
Valintakoe uusiksi
Metsätieteitä voi Helsingin yliopiston lisäksi opiskella Itä-Suomen yliopistossa. Siellä hakijamäärä kasvoi tänä keväänä noin 80 prosenttia viime vuodesta. Molemmat yliopistot ovat Ritva Toivosen mukaan viime vuosina panostaneet viestintään ja markkinointiin.
”Metsäalalla työskenteleville on itsestään selvää, miten monipuolisesta ja merkittävästä alasta on kyse. Yliopistotasolla metsätieteiden tunnettuus ei kuitenkaan ole vielä lähelläkään sitä, mitä se voisi olla.”
Yliopistot järjestävät metsätieteiden valintakokeet tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhdessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että molempiin yliopistoihin voi hakea samalla kertaa.
”Suomessa on aika yleistä, että yliopistot, joilla on samoja oppiaineita, järjestävät yhteisiä valintakokeita. Se on hakijoille helpompaa ja tehostaa yliopistojen viestintää”, Toivonen sanoo.
Koronaviruksen takia valintakoe järjestetään tänä keväänä etäkokeena ja valtaosa opiskelijoista valitaan suoraan ylioppilastodistuksen perusteella.
Uravaihtoehtoja riittää
Metsätieteiden opiskelijoita yhdistää muun muassa kiinnostus luonnontieteisiin, kestäviin ratkaisuihin ja ilmastokysymyksiin. Monen harrastukset liittyvät luontoon ja monilla on metsäalalla työskenteleviä sukulaisia tai tuttavia.
Viime aikoina myös alanvaihtajien osuus on ollut nousussa. Monia kiehtoo metsäalan selkeä ammatinkuva ja hyvät työllistymisnäkymät.
”Metsäala sopii hyvin monenlaisia uravaihtoehtoja harkitseville. Opinnoissa voi erikoistua niin ympäristökysymyksiin, tuotekehitykseen, kansainväliseen bisnekseen kuin metsien hoitoon.”
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 9/2020.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään