Metsät kuntoon brittiaksentilla – tärkeintä on oikea asenne

Kahden brittimiehen perustama Taiga Forestry Oy on vakuuttanut metsäyhtiöt. Töitä ja kiirettä riittää. Pian alkaa kevään noin miljoonan taimen istutusurakka.

Taiga Forestry Oy:n Fraser Hutchison ja Francis Prior tekevät talvikaudella harvennushakkuita Imatran kaupungin metsissä. (Kuvaaja: Oskari Nikkinen)
Taiga Forestry Oy:n Fraser Hutchison ja Francis Prior tekevät talvikaudella harvennushakkuita Imatran kaupungin metsissä. (Kuvaaja: Oskari Nikkinen)

Kuvaaja seuraa lähituntumasta, kun Taiga Forestryn Francis Prior karsii näreestä oksia viimeisen päälle sähäkästi Imatran lähimetsässä.

”Francis luulee, että siitä kuvataan videota, ei se muuten ikinä noin nopeasti karsi”, lohkaisee yhtiön toinen osakas, Fraser Hutchison.

Hyväntahtoinen leukailu lienee arkea firmassa, jonka osakkaista toinen, Hutchison, on Edinburgin liepeiltä ja siis skotti ja toinen, Prior, Kaakkois-Englannin kasvatteja.

Tänä vuonna Taiga Forestry Oy juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan metsäpalveluiden tuottajana. Sinä aikana kahden raivaussahurin firmasta on kasvanut keskisuuri metsäpalveluiden tuottaja.

”Sesonkiaikaan meillä on 12 työntekijää, ja vuotuinen liikevaihtomme on noin 400 000 euroa”, Hutchison kertoo.

Vastassa ennakkoluuloja

Molempien miesten Suomeen tulon taustalla on sinällään tuttu juttu. Euroopasta muutetaan tänne aika usein puolison perässä.

”OIin vuonna 1995 vaihdossa Joensuun yliopiston metsätieteellisessä tiedekunnassa ja tutustuin tulevaan vaimooni”, Prior paljastaa.

Metsänhoitajaksi Englannissa valmistunut Prior työskenteli aluksi synnyinmaassaan metsänhoidon ja puunhankinnan johtotehtävissä, muun muassa Britannian valtion metsiä hoitavassa Forestry Commissionissa.

Hutchison oli suorittanut yliopistotutkinnon kaupunkisuunnittelussa ja sittemmin hän on suorittanut britannialaisen maisteritutkinnon myös metsätieteissä.

Suomeen miehet muuttivat toisistaan tietämättä 2000-luvun alussa. Prior sai huomata, ettei britannialainen metsätutkinto ollut Suomessa korkeassa kurssissa.

”Törmäsin vahvoihin ennakkoluuloihin.”

Maisterismiehet moottorisahakurssilla

Hutchison ja Prior tapasivat Ruokolahdella järjestetyllä metsätalouden peruskurssilla. Siellä Britanniasta muuttaneet maisterismiehet olivat opiskelemassa metsätyön perusteita.

Kurssin jälkeen Hutchison ja Prior työskentelivät itsekseen toiminimiyrittäjinä, mutta pian he päätyivät perustamaan yhteisen osakeyhtiön Taiga Forestry Oy:n. Työurakoiden saaminen oli aluksi vaivalloista.

”Täytyy erikseen kiittää Imatran kaupungin metsäosaston Matti Luostarista ja Tornatorin Juha Veli Hyytiäistä, jotka luottivat meihin, ja saimme ensimmäiset sopimukset”, Hutchison muistelee.

Sittemmin työn laatu on vakuuttanut metsäyhtiöt. Taiga Forestry Oy:llä on sopimukset niin Metsä Groupin, UPM:n kuin Tornatorin kanssa. Lisäksi he tekevät taajamametsien hakkuita Imatran kaupungille.

Kansainvälinen joukko

Priorin mukaan Taiga Forestryn metsurit – jätkät, kuten he sahureitaan kutsuvat – ovat perin kansainvälinen joukko. Lieneekö Suomessa muita metsuriyrityksiä, joiden työkieli olisi englanti?

”Me emme katso, mistä päin työntekijät tulevat. Tärkeintä on, että heillä on oikea asenne ja osaamista metsätyöhön”, Prior sanoo.

Priorin huoli on sama kuin kantasuomalaistenkin metsänhoitoyrittäjien. Pula osaavasta työvoimasta rajoittaa yrityksen kasvua. Työtä olisi tarjolla, kunhan olisi tarjota osaavia tekijöitä.

Vielä nyt valtaosa työntekijöistä on lomautettuna, mutta huhtikuun lopulla saapuvat ensimmäiset taimierät. Sen jälkeen koko joukolle on luvassa matalalentoa ainakin juhannukseen, kunnes kaikki miljoona tainta on istutettu.

”Istutuskausi on vuoden stressaavinta aikaa. Se merkitsee aina logistisia haasteita ja yllättäen esille tulevia ongelmia”, Hutchison kertoo.

Britit johtavat joukkojaan edestä. Molemmat häärivät työmailla mukana raivaussahan tai pottiputken kanssa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito