Puukauppatulojen sijoittaminen ei ole pitkään aikaan ollut yhtä hankalaa kuin tällä hetkellä. Markkinoilla myllertää. Britannian Brexit, Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasota, Italian hallituksen kaatuminen ovat lisänneet epävarmuutta.
”Mikä tekee tästä ajankohdasta poikkeuksellisen ja hankaloittaa sijoittajankin elämää, on nollassa olevat talletuskorot. Maailmalla puhutaan negatiivisista koroista, mikä on osittain realismia jo yrityksillä”, analysoi OP ryhmän varallisuudenhoidon asiakkaiden johtaja Kai Kalajainen.
Korkosijoitukset eivät kannata, ja varmaa lyhyen aikavälin tuottoa on vaikea, jopa mahdoton saada. Tämä tarkoittaa, että pian tarvittavat varat, esimerkiksi valtiolle tilitettävät alv-rahat, on pidettävä nyt visusti käyttötilillä.
Pidemmän ajan osakesijoituksille kurssien laskupaineet tuovat mahdollisuuksia. Riskejä voi pienentää ajallisella hajautuksella eli sijoittamalla säännöllisesti tietyn summan, mikä tasaa kurssiheilahteluja.
”Vaikea uskoa, että seuraavat kymmenen vuotta näyttävät sijoittajille yhtä huolettomilta kuin edelliset kymmenen vuotta. Senkin takia ajallinen hajautus on todella tärkeää”, Kalajainen painottaa.
Metsäteollisuus nosteessa
Pitkän linjan metsäsijoittaja Jyrki Ketola sekä pörssimaailman konkari ja Osakesäästäjien keskusliiton hallituksen jäsen Tomi Salo neuvovat kumpikin pitämään tällä hetkellä tavanomaista enemmän varoja kohteissa, joista rahat voi välittömästi sijoittaa eteenpäin.
”Nyt näyttää siltä, että osakemarkkinoilla on vielä painetta alaspäin”, Salo arvioi.
Sekä Ketola että Salo vinkkaavat, että kotimaiset metsäyhtiöt ovat tällä hetkellä potentiaalisia sijoituskohteita. Kaikkien kolmen taseet ja tehtaat ovat loistokunnossa.
”Kotimaisten metsäteollisuusyritysten osakekurssit ovat tulleet minun näkövinkkelistäni turhankin reilusti alas”, Ketola arvioi.
Hän neuvoo hajauttamaan sijoituksia eri toimialoihin poikkeuksellisen paljon. Yhtiöt, joiden taseet ovat kunnossa ja jotka maksavat korkeita osinkoja, ovat järkeviä kohteita. Mahdollisuuksia Ketola näkee erityisesti tuuli- ja aurinkovoimassa.
”Pysyisin kaukana tehtaista ja aloista, jotka tuottavat hiilidioksidipäästöjä ja sijoittaisin aloihin, joissa hiilidioksidipäästöjä vähennetään.”
Yksi asia näinä talouden aikoina on kuitenkin varmaa: omaan metsään kannattaa sijoittaa. Ketolan kokemuksen mukaan puukauppatuloista noin 15 prosenttia on hyvä varata metsien hoitoon.
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 16/2019.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.