Tämän vuoden alussa perustettu Metsäpalvelutyönantajat ry haluaa itsenäisten metsänpalveluiden tuottajien edustajaksi, kun neuvotellaan metsureiden työehdoista.
Tällä hetkellä yhdistyksellä on 13 itsenäistä jäsentä, jotka työllistävät sesongista riippuen 350–400 metsuria. Tavoitteena on vaikutusvallan vahvistaminen jäsenmäärää kasvattamalla.
”Kaikkiaan metsänhoitotöissä työskentelee 3 000 metsuria. Tavoitteena on, että meidän jäsenyritystemme palkkalistoilla olisi jatkossa noin kolmannes heistä”, selvittää Metsäpalvelutyönantajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Koivumäki.
Koivumäki laskee, että tällä hetkellä metsänhoitoyhdistyksien palkkalistoilla on 600–700 työsuhteista metsuria. Metsähallitus ja Tornator työllistävät yhteensä 200–300 metsuria. Niillä kaikilla on oma edustus työehtosopimusneuvotteluissa. Hänen mukaansa yksityisien metsäpalveluyritysten etua ei tällä hetkellä valvo kukaan työmarkkinoilla.
”Tähän asti työehtosopimusneuvotteluissa on ollut Metsäteollisuus ry:n edustus isoilla metsäyhtiöillä, jotka eivät enää työllistä metsureita.”
Jatkossa Metsäteollisuus ry ei osallistu työmarkkinaneuvotteluihin.
Laatuleima ja kannustava palkka
Koivumäen mukaan yhdistyksen jäsenyydestä on tarkoitus kehittää laatuleima, jolla yritykset voivat osoittaa toimeksiantajilleen, että ne hoitavat työnantajavelvoitteensa moitteetta.
Koivumäki korostaa myös kilpailukykyisen palkkausjärjestelmän tärkeyttä. Suomeksi se tarkoittaa suoraan urakkaan perustuvaa palkkausta, joka tarjoaa hyville metsureille mahdollisuuden kunnon tienesteihin.
Hyvä työn tuottavuus on kilpailuvaltti metsäpalveluntuottajalle ja voi helpottaa metsurien palkkaamista.
Metsäpalvelutyönantajat ry:n hallituksen puheenjohtajana toimiva jyväskyläläinen Koivumäki omistaa Teollisuuden Metsäpalvelut Oy:n. Hallituksen jäseninä toimivat Tuomas Saarenpää Hämeen metsätyö Oy:stä Hämeenlinnasta ja Niko Manninen Metsäpohjola Oy:stä Oulusta.
Kaikki vähintään yhden työntekijän palkanneet metsäpalveluyrittäjät voivat liittyä Metsäpalvelutyönantajat ry:n jäseniksi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään