Näin siirryt jatkuvaan kasvatukseen

Jos metsän jatkuvaan kasvatukseen havahtuu päätehakkuuikäisessä kuusikossa, tie on pitkä ja kivinen. Helpointa on aloittaa metsässä, jossa on jo hyväkuntoisia taimia.

Tilaajille
Jatkuvaa kasvatusta kutsutaan myös eri-ikäisrakenteiseksi kasvatukseksi tai jatkuvapeitteiseksi metsänkasvatukseksi. (Kuvaaja: Valtteri Skyttä)
Jatkuvaa kasvatusta kutsutaan myös eri-ikäisrakenteiseksi kasvatukseksi tai jatkuvapeitteiseksi metsänkasvatukseksi. (Kuvaaja: Valtteri Skyttä)
Ladataan...

Kommentit (2)

  1. Jos kuvan puustoisessa männikössä on noin tiheä kuusentaimikko, sen säästämiseksi korjuu on on todellakin takkuista. Jos männiköstä otettaisiin pylvästä, eikun pahenee. Kannattaa todella harkita, kannattaisiko vallitseva puusukupolvi kasvattaa lopulleen, muokata maa ja aloittaa jalostetuilla taimilla.

  2. metsä-masa

    ”Näin siirrtyt jatkuvaan kasvatukseen”. Hyvä yhteenveto ja kerrottu johdonmukaisesti. Teoriassa heti hakkuun jälkeen todettuna menetelmällä voi saada aikaan jopa pienialaisia onnistumisiakin.

    Nykyisin kun koneellisesti käsitellään lähes kaikki korjattavapuu on pyritty kuvioiden kokoa suurentamaan jo suunnitteluvaiheessa, jatkuvan kasvatuksen hakkuualana jo 3-5:n ha kuvio tainettuu ja järeytyy tuskallisen epätavaisesti !

    Jatkuvan kasvatuksen ja pienaukko hakkuun jälkeen alue on onnistueessaankin hyvin epämääräisen näköinen seuraavaan koneelliseen korjuuseen mennessä !

    Käytännössä jatkuvan kasvatusksen esimerkit on tullut Väli-Suomeenkin nähtäväksi jo 10 vuoden ajalta. Suurin osa jatkuvan kasvatuksen tiloista on omistuspohjaltaan sioitusyhtiöitä ja sikäli kasvottomia.

    Jokunen tiloista on ollut heti hakkuun jälkeen hyvinkin esimerkin mukaisesti hakattuja. Usein jo seuraavan vuoden vaihtelevat- sade ja tuuliolosuhteen on pilanneet kasvatuksen vajaatuottoiseksi.

    Ammattilaisten neuvonta on ollut ymmärrettävää, ettei jatkuvaa kasvatusta suositella kovin paljon yksityiselle maanomistajalle. Ongelmia syntyy vuosien mittaan, liika märkyys, kuivuus ja tuulet.

    Tuhon kierre jatkuu hyönteistuhojen lisääntymisenä, puuston arvo laskee ja pystykaupan tekokin lähes mahdotonta, korkeintaan energiapuuna !

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut