Metsälehdestä tutulle Seppo Vuokolle tietokirjapalkinto

Vuokko palkittiin laajasta tuotannosta ja aktiivisesta osallistumisesta. Yleisradion luontoillasta tunnetuksi tulleella Vuokolla on ollut vakiopaikka Metsälehdessä vuodesta 2006.

Tietokirjapalkinnon perustelujen mukaan Seppo Vuokko on laajalla tuotannollaan ja aktiivisella osallistumisellaan innostanut useita sukupolvia kiinnostumaan Suomen ainutlaatuisesta luonnosta. (Kuvaaja: Else Kyhälä)
Tietokirjapalkinnon perustelujen mukaan Seppo Vuokko on laajalla tuotannollaan ja aktiivisella osallistumisellaan innostanut useita sukupolvia kiinnostumaan Suomen ainutlaatuisesta luonnosta. (Kuvaaja: Else Kyhälä)

Metsälehden pitkäaikainen avustaja Seppo Vuokko on saanut vuoden 2024 Tietokirjapalkinnon. Suomen Tietokirjailijat ry:n myöntämä palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa, ja se luovutettiin tänään lauantaina Helsingin kirjamessuilla.

Vuokko on filosofian maisteri, kasvitieteilijä ja luontotoimittaja. Hän tuli suomalaisille tutuksi toimittuaan 30 vuoden ajan Yleisradion Luontoillan kasviasiantuntijana. Vuokko on työskennellyt Suomen luonnon toimittajana ja päätoimittajana, kouluttajana sekä vapaana toimittajana ja tietokirjailijana.

Palkinnon perustelujen mukaan Vuokko on laajalla tuotannollaan ja aktiivisella osallistumisellaan innostanut useita sukupolvia kiinnostumaan Suomen ainutlaatuisesta luonnosta.

”Vuokko osallistuu aktiivisesti keskusteluun luonnon tilasta, siihen liittyvistä päätöksistä ja suunnitelmista. Hän perustelee omat näkemyksensä ja herättää aktiivista keskustelua luonnon tilasta, metsänhoidosta ja luonnon monimuotoisuudesta”, Tietokirjapalkinnon myöntämistä perustellaan.

Kannanotoissaan Vuokko on usein asettunut valtavirtaa vastaan. Tästä hän on saanut niin kritiikkiä kuin kiitostakin.

”Tosin kiitokset annetaan harvemmin julkisesti”, Vuokko naurahtaa puhelimessa.

Lukuisia tietokirjoja

Vuokko on julkaissut lukuisia tietokirjoja sekä yksin että työryhmissä ja kirjoittanut artikkeleja, opetusmateriaaleja sekä kolumneja. Kirjat ovat liittyneet vahvasti Suomen luontoon.

Teokset Mammutin aika (Tammi, 2009), Kasvit Suomen luonnossa (Otava, 2007), Suomen Luonto: Kasvit 1–3 (Weilin+Göös 1994), Metsien yleiset kasvit (Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio, 2005) ja Latva pilviä piirtää (Maahenki, 2016) ovat muutamia esimerkkejä hänen tuotannostaan.

”Jotain uutta on nytkin muhimassa, mutta vielä on liian aikaista kertoa siitä julkisesti”, Vuokko sanoo.

Metsälehdessä Vuokko on lukuisten artikkelien lisäksi toimittanut vuodesta 2006 yhdessä valokuvaaja Jorma Peiposen kanssa Metsän kätköissä -palstaa. Viime vuosina hän on myös systemaattisesti seurannut eräälle avohakkuuaukiolle ilmaantuvaa lajien kirjoa.

Muut tämänvuotisen Tietokirjapalkinnon saajat olivat Helsingin yliopiston historian professori Anu Lahtinen, toimittaja Risto Niku, politiikan tutkija Pasi Saukkonen sekä toimittaja Johanna Vehkoo

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat