Eri-ikäisrakenteinen metsänkasvatus on jalkautumassa yhä vahvemmin metsien kasvatusvaihtoehdoksi. Tästä kertoo parhaillaan käynnissä oleva Metsään.fi-palvelun kehitystyö. Palveluun ollaan tuomassa jatkuvapeitteiset hakkuuehdotukset.
”Eri-ikäisrakenteisten metsien kasvatus on suunniteltu tuotavan Metsään.fi-palveluun loppuvuodesta 2025”, kertoo palvelusta vastaava Hanna Parviainen Metsäkeskuksesta.
Ajoitusta ei ole lyöty vielä lukkoon. Metsään.fi-palvelua kehitetään vauhdilla ja lista kehitystöistä on pitkä. Edellisten kehitysprojektien valmistuminen sanelee seuraavien aloitusaikataulun. Parhaillaan työn alla on ympäristötuen sähköinen asiointi.
Ehdotuksia osalle turvemaista
Kun tulevaisuudessa tarkastelee omaa metsätilaa Metsään.fi palvelussa, vastaan voi tulla kaksi hakkuuehdotusta: eri-ikäisrakenteinen ja tasaikäisrakenteinen hakkuu tai pelkästään jompikumpi näistä.
”Alkuvaiheessa etenemme varovaisuusperiaatteen mukaisesti eli tulemme ehdottamaan eri-ikäisrakenteisia hakkuita viljaville turvemaille tuoreesta kankaasta viljavimpiin, jos puuston laskentakriteerit niiden osalta täyttyvät”, kertoo metsätiedon palvelupäällikkö Jussi Lappalainen Metsäkeskuksesta.
Erikoistapauksena ovat lehdot, joille ei ehdoteta avohakkuuta ollenkaan. Viljavimpien turvemaiden lisäksi eri-ikäisrakenteisia hakkuuehdotuksia tullaan ehdottamaan kaikista karuimmille turvemaille.
Viljavilla turvemailla eri-ikäisrakenteiset hakkuuehdotukset ovat poimintahakkuita ja karuilla turvemailla pienaukkohakkuita.
”Kaikilla muilla kasvupaikkatyypeillä, eli kaikilla kivennäismailla ja keskiravinteisilla turvemailla tullaan tekemään laskentaa kuten tälläkin hetkellä. Niille ei siis tulla ennustamaan eri-ikäisrakenteisia hakkuita”, Lappalainen kertoo.
Jako perustuu tutkimushavaintoihin. Luonnonvarakeskuksen tutkimustulosten mukaan jatkuvapeitteinen metsätalous onnistuu parhaiten viljavimmilla turvemailla. Niissä eri-ikäisrakenteinen metsänkasvatus tuottaa myös suurimmat ilmasto- ja vesistöhyödyt.
Poistuma yksi kriteeri
Kasvupaikan ohella simuloinnin tuottamaan hakkuuehdotukseen vaikuttaa pitkä lista muuttujia. Kaikkia laskentakriteerejä ei ole vielä vahvistettu. Metsäkeskus kehittää eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatusmallien simulointia yhteistyössä sidosryhmien kanssa.
Puuston laskentakriteereinä tulee olemaan esimerkiksi hakkuukertymärajat sekä kehitysluokka. Puuston tulee olla varttunutta tai uudistuskypsää ja hakkuussa tulee kertyä vähintään 70 kuutiota hehtaarilla. Toisaalta kuviolta ei saa kertyä puuta yli 350 kuutiota hehtaarilta.
”Pyrimme näin estämään sen, että poimintaluonteisia hakkuita ei ehdoteta sellaisiin metsiin, joissa ei todennäköisesti ole minkäänlaista alikasvosta, joka voisi kehittyä tulevaisuudessa isommiksi puiksi”, Lappalainen kertoo.
Näin ollen poimintaluontoisia hakkuita ei ehdoteta sulkeutuneisiin ja järeäpuustoisiin kohteisiin.
Ei ota kantaa kannattavuuteen
Hanna Parviainen muistuttaa, että Metsään.fi-palvelussa ei tehdä metsäsuunnittelua eikä se ole metsäsuunnitelma. Palvelussa ei oteta kantaa, kannattaako jokin toimenpide-ehdotus. Lähtökohtana ovat metsävaratiedosta lasketut ja hyvän metsänhoidon suosituksiin pohjautuvat simuloinnit.
Samaa toteaa Lappalainen.
”Metsäkeskuksen toimenpide-ehdotukset ovat aktivoiva tuote ja antaa perusinformaatiota metsänomistajalle. Niiden perusteella on hyvä lähteä ammattilaisen kanssa tarkastelemaan tietoja tarkemmin joko sisältöinä tai maastossa.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään