Jouni Vettenranta on aikanaan valmistunut metsätalousinsinööriksi, sitten Joensuun yliopistosta metsänhoitajaksi ja väitellyt tohtoriksi aiheena havusekametsien kasvatus.
“Kävi ilmi, että on edullista ja taloudellisesti kannattavaa kasvattaa niitä mäntyjä ja kuusia sekaisin osittain sen takia, että niillä on vähän erilainen kasvurytmi. Kuusi on varjo tai puolivarjolaji, mänty tykkää valosta. Mänty kasvaa nopeammin nuorella iällä ja kuusi rupeaa kiristämään vanhemmalla iällä.”
Vettenranta tekee kuitenkin juuri nyt töitä Pisa-tutkimuksen parissa. Siinä suomalaiskoululaiset ovat perinteisesti olleet huipulla, nyt pohditaan, miksi kärki on karkaamassa. Ura tutkijana ja opettajana oli oiva tausta päätyä juuri tähän tehtävään.
“Arviointitutkimuksissa, kansainvälisissä tutkimuksissa haettiin luonnontieteen asiantuntijaa. Hain siihen ja pääsin yllättäen. Ala on aika lailla erilainen kuin metsäala, jossa opettajan koulutuskin tuli käytyä, mutta en olisi päässyt tuohon hommaan, jos en olisi käynyt läpi noita kaikkia.”
Podcastissa kuuluu tunnelmia hämärtyvästä metsästä tai itse asiassa aukealta.
“Tahallani toin sinut tähän aukon keskelle. Koska monethan näkevät tämän luonnon turmelemisena, mutta kyllä tämä on metsä, vaikka tämä on aukko. Jonakin päivänä tässä on vielä puustoinen metsä tämän hypoteettisen metsän kohdalla.”
Ihan metsässä -podcast on tehty yhteistyössä Metsämiesten säätiön kanssa. Se löytyy nimellä Spotifysta sekä osoitteesta metsalehti.fi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään