Metsä Group tiivistää puunhankintaa pohjoisessa

Yhtiö aikoo herätellä uinuvia metsänomistaja ja pyrkii innostamaan passiivisia perikuntia kaupoille.

Tulevat puukuormat pyritään purkamaan suoraan kuljettimelle ja tehtaan kentälle on varastoitu vain parin päivän puskurivarasto. Vuoroinsinööri Esa Ratavaara on työskennellyt Metsä Groupin Kemin sellutehtaalla vuodesta 1989. (Kuvaaja: Mikko Häyrynen)
Tulevat puukuormat pyritään purkamaan suoraan kuljettimelle ja tehtaan kentälle on varastoitu vain parin päivän puskurivarasto. Vuoroinsinööri Esa Ratavaara on työskennellyt Metsä Groupin Kemin sellutehtaalla vuodesta 1989. (Kuvaaja: Mikko Häyrynen)

Metsä Group tiivistää puunhankintaansa Pohjois-Suomessa. Äänekosken tehtaan hankinta-alueen raja nousee lähes Oulun tasalle, minkä vuoksi Kemin sellu- ja kartonkitehtaan supistuvalta hankinta-alueelta pitää puristaa puuta viidennes lisää.

”Ostolle pitää lähteä”, Kemin piiripäällikkö Jarkko Parpala tiivistää. Se tarkoittaa, että uinuvat metsänomistajat pitää herätellä ja passiiviset perikunnat saada liikkeelle.

Parpala arvioi, että Kemin hankinta-alueella viidesosa metsänomistajista kuuluu uinuviin, syystä tai toisesta. Moni pohjoisen metsänomistaja asuu Etelä-Suomessa.

Puunkorjuun kausiluontoisuus on etenkin läntisessä Pohjois-Suomessa suuri ongelma. Isot rästit ovat talvikorjuukohteilla.

”Tarvitaan infran rakentamista, koneiden kehittämistä ja ylipäätään pinnalla pysymisen parantamista, jotta lyhyen talven aikana puuta saadaan mahdollisimman paljon terminaaleihin.”

Pystyleimikoita varastoon

Suurimmat puureservit ovat Itä-Lapissa ja Ylä-Kainuussa. Kemin tehtaan piipunjuurella hakkuut ja kasvu ovat suunnilleen tasapainossa.

Äänekoski käynnistyy ensi vuoden syksyllä. Kemissä tilanteeseen varaudutaan siten, että vuoden alussa alkaa pystyleimikoiden osto varastoon. Etenkin kuituvaltaiset harvennusmänniköt ovat haluttuja.

Pohjoisen tukki ei Metsä Groupille ole tärkeää kuin välillisesti. Kemin Karihaaran saha, joka oli aikoinaan maan suurin vientisaha, pysähtyi vuonna 2009. Konsernin pohjoisin saha on Vilppulassa Keski-Suomessa.

Katkotun puun varastoja ei voi kasvattaa ennen syksyä, koska hyönteistuholain vuoksi pinot pitää ajaa tienvarsilta heinäkuun puoliväliin mennessä.

Ensi syksynä aiotaan lisätä myös hankintapuun ostoja. Parpalan mukaan kyse ei ole perinteisestä metsänomistajan omatoimityöstä, vaan koneyrittäjien urakoimasta puusta.

”Sentyyppistä ammattimaista hankintapuun toimittamista tulemme lähivuosina ostoilla tukemaan.”

Myös metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppoina toimittamat puut lasketaan hankintapuuksi.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti 22/2016

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut