Vähemmän rahaa, tiukemmat ehdot – metka-tuet menossa ministeriön leikkuriin

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan metka-tukien alennuksia. Esimerkiksi pienpuun korjuusta maksettu lisätuki ollaan puolittamassa.

Maa- ja metsätalousministeriön kaavailemat metka-tukien leikkaukset ovat puolittamassa pienpuun korjuun tuen. (Kuvaaja: Mikko Häyrynen)
Maa- ja metsätalousministeriön kaavailemat metka-tukien leikkaukset ovat puolittamassa pienpuun korjuun tuen. (Kuvaaja: Mikko Häyrynen)

Metka-tukia ollaan leikkaamassa, jotta tukia riittää maksettavaksi supistuvien määrärahojenkin aikana.

Pienpuun korjuun tuki on puolittumassa. Nykyisin pienpuunkorjuusta ja nuoren metsän hoidosta maksetaan tukea yhteensä 300 euroa hehtaarilla. Jatkossa tuen on määrä alentua 250 euroon.

Ilman pienpuun korjuuta nuoren metsän hoidosta maksetaan 200 euroa hehtaarilla. Tätä summaa ei olla alentamassa.

Tuen ehtoja sen sijaan ollaan tiukentamassa. Tukeen oikeutettujen puustojen enimmäispituutta on määrä laskea metrillä. Nykyisellään nuoren metsän hoitotuen voi saada havupuuvaltaiseen metsään, jossa puuston enimmäispituus on 12 metriä, jatkossa tuen raja olisi siis 11 metriä. Lehtipuuvaltaisessa metsässä tuen ylärajan on alentumassa 14 metriin.

Uusien metsäautoteiden rakentamiseen myönnettävät tuet ollaan lopettamassa kokonaan.

Yhteishankkeina toteutettavien metsäautoteiden perusparannusten tukitasoa on tarkoitus laskea 70 prosentista 50 prosenttiin. Myös yhden tilan teiden perusparannustukea ollaan laskemassa nykyisestä 6 000 eurosta kilometriltä.

Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi leikkaussuunnitelmansa heinäkuun alussa. Suunnitelmaan odotetaan nyt alan toimijoiden lausuntoja.

Taimikkotuet loppumassa

Varsinkin terveyslannoituksiin on haettu metka-tukia runsaasti. Myös taimikoiden ja nuorien metsien hoitohankkeita on toteutettu niin runsaasti, etteivät tälle vuodelle varatut tukirahat Metsäkeskuksen mukaan riitä loppuvuotta, jos hakemuksien tulva jatkuu samanlaisena.

Metsäkeskuksen rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka vakuuttaa, etteivät metsiensä hoitajat silti jää tukiaan vaille.

”Jos määrärahat tänä vuonna loppuvat, maksamatta jääneet tuet maksetaan ensi vuoden määrärahoista alkuvuoden aikana.”

Käytäntö on sama kuin takavuosina, kun kemeratukiin varatut määrärahat loppuivat ennen vuodenvaihdetta.

Kommentit (5)

  1. Ei mikään yllätys. Onko minulta jäänyt huomaamatta vastaavat leikkaukset maataloustuista? Niiden mittaluokka on vähän eri kuin metsätalouden tukia.

  2. Miksi jättää joku naurettava 50e pienpuunkorjuutuki. Poistaisivat sitten kokonaan.

  3. Metka-tuessa ja maataloustuessa on se vissi ero, että ilman Metka-tukea tullaan toimeen, mutta maataloustuen varassa eletään.

  4. Tukien varassa eletään juu. Tämä voi tulla yllätyksenä joillekin mutta Ilman tukiakin on mahdollista elää.

    Maataloustuissa on tietysti se ongelma, että melkein jokainen maa tukee maataloutta ja jos sen tukia vähennetään niin tuonnille pitää pystyä asettamaan vastaavat tullit. Tämä taas ei EU:n sisällä ole mahdollista.

  5. Onko Panulta jäänyt huomaamatta, että ei maanviljelijät tukia halua, vaan he haluaisivat tuotteistaan paremman hinnan? En ymmärrä mikä niissä maataloistuissa joitain tietämättömiä hiertää. Eikö alkutuotannon tunnin työn arvo ole vieläkään kiirinyt korviin? Eikö kateudelle olisi loogisempia kohteita?

Metsänhoito Metsänhoito