Markkinat | Uskoa kysyntään on

Puumarkkinoille on ennustettu hyvän sahausvuoden jälkeen kahdenlaista kehitystä. Vuoden alku on ollut lupaava.

Markkinatilanne näyttää lupaavalta puukauppojen suunnitteluun, mutta metsänomistajan kannattaa helmikuussa muistaa varmistaa myös taimet kevään istutuksiin. (Kuvaaja: Valtteri Skyttä)
Markkinatilanne näyttää lupaavalta puukauppojen suunnitteluun, mutta metsänomistajan kannattaa helmikuussa muistaa varmistaa myös taimet kevään istutuksiin. (Kuvaaja: Valtteri Skyttä)

Puumarkkinaennusteissa ennakoidaan tavallisesti, että huippuvuotta seuraa notkahdus. Viime vuosi oli sahojen näkökulmasta erinomainen, tälle vuodelle puunhintoihin on povattu niin alamäkeä kuin lievää nousua.

Ainakin vuoden ensimmäinen kuukausi sujui vahvasti.

“Tammikuun keskihinnat ovat Päijät-Hämeessä toteutuneissa puukaupoissa korkeimmat mittaushistoriassa. Kuusen keskikantohinta oli päätehakkuissa lähes 69 euroa ja männyn 66 euroa”, kertoo Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen johtaja Jari Yli-Talonen.

Sahoilla näyttää olevan kysyntää ja uskoa siihen, että sahatavaran hinnat tulevat säilymään korkealla ainakin vuoden ensimmäisen puoliskon. Lupaavaa on talven hyvä hintataso, sillä puunhinnat eivät yleensä ainakaan laske keväällä, kun puunostajille selviää kesä- ja kelirikkoleimikoiden ostotarve.

Kesä- ja kelirikkoleimikoilla tarkoitetaan hakattavaksi merkittyjä alueita, joiden puut voidaan korjata ja kuljettaa metsästä sulan maan aikaan vetisissäkin olosuhteissa. Niitä on rajallinen määrä.

Taimitilaukset liikkeelle

Odotukset puukauppavuodelle ovat hyvän korjuutalven keskellä positiiviset myös keskisessä Suomessa.

“Puukauppamäärät ovat alkuvuodesta perinteisesti aika pieniä, mutta vuosi on lähtenyt reippaasti liikkeelle. Kauppoja tehtiin tammikuussa viime vuosia enemmän”, kertoo Pyhä- ja Kalajokilaaksojen alueella toimivan metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan johtaja Maunu Kilpivaara.

Kilpivaaran mukaan puumarkkinoiden uhkakuvat ovat tällä hetkellä työmarkkinapoliittisia. Lakko vaikuttaa esimerkiksi UPM:n Pietarsaaren tehtaan toimintaan, minkä vuoksi selluksi matkalla olleita koivukuitupuupinoja alkaa kertyä teiden varsille myös Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa.

Kilpivaara muistuttaa metsänomistajia, että puukauppojen suunnittelun ohella nyt on oikea aika varata taimet kevään istutuksiin.

“Koillismaalla riehuneen myrskyn vuoksi metsänviljelymäärät ovat siellä moninkertaiset, minkä vuoksi ylimääräisiä taimia ei taimitarhoilla tule olemaan.”

Lapissa katse Kemin suuntaan

Pohjoisimmassa Suomessa puunmyynnin näkymät ovat tasaiset, kertoo Sodankylän metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Mikko Maijala. Maijalan mukaan kuitupuun hintataso on Lapissa vielä monen euron päässä 2000-luvun alkuvuosien tasosta, mutta Kemiin vuonna 2023 valmistuvan sellu- ja biotuotetehtaan toivotaan vihdoin hinaavan kuidun hintaa ylöspäin.

“Tukkipuun hinta seuraa paremmin maailmanmarkkinoita kuin kuitupuun. Vaikka sellun hinta käy korkealla, kuitupuun hinta ei nouse mihinkään.”

Monena vuonna kevään tulo on säikäyttänyt aikaisuudellaan puunkorjaajia Lapissa.

“Ennen talvileimikoiden korjuuta saattoi hyvin jatkaa vielä huhtikuun alussa. Nyt jos on oikein arka, talvileimikot pitäisi olla tyhjinä jo maaliskuussa. Lämmin jakso tulee niin pirun äkkiä”, Maijala kertoo.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut