Kun australiansuomalainen Juha Tolonen kiipeää tikapuilla kolmen metrin korkeuteen, hän saa kannustusta ympäri maailmaa leviävässä suorassa verkkolähetyksessä: ”Go Australia!”
Korona-aikaan sopien Tolonen kaivaa taskustaan kasvomaskin, virittää sen 100-vuotiaan männyn kylkeen, antaa puulle hellän halauksen ja laskeutuu sitten maahan.
Australian keltavihreitä värejä paidassaan kantavan miehen urakka puunhalauksen MM-kisoissa on ohi, ja muut kilpailijat antavat raikuvat aplodit leviläisessä Halipuu-metsässä.
Tolonen on edustanut synnyinmaataan jo kaksissa puunhalauksen MM-kisoissa, vaikka vielä joitakin vuosia sitten hän ei ollut koskaan halannut puuta.
”Muutimme perheen kanssa Leville kahdeksan vuotta sitten. Nyt olen oppinut jo vähän halaamaankin puita”, Australian tuuliselta länsirannikolta vanhempiensa kotimaahan palannut ja muun muassa revontulien kuvausretkiä järjestävän ohjelmapalveluyrityksen perustanut mies sanoo.
Viime vuonna MM-kisoihin osallistuessaan Tolonen keräsi vain kokemusta, mutta toisella kerralla hän jakoi freestyle-sarjan voiton yhdessä Ukrainaa edustaneen Dima Bulban kanssa.
”Nyt meni jo vähän paremmin. Sain palkinnonkin, yhden grillimakkaran.”
Hupia kymmenille miljoonille
MM-kisoja järjestävän Halipuu-yrityksen Riitta Raekallio-Wunderink sanoo, että tavoitteena on tuoda iloa ja hauskuutta ihmisten elämään.
”Yrityksen alkuvaiheessa muutama vuosi sitten ajattelin, että olisipa kiva tehdä jotakin tällaista. Asia jäi kuitenkin toteuttamatta. Ajattelin, että emme uskalla järjestää, eikä tänne kukaan kuitenkaan tulisi.”
Korona muutti tilanteen. Pandemia sulki matkustusreitit maailmalta Suomeen, mutta innoitti kutsumaan yleisöä verkkoyhteyksien kautta.
”Kaikki suorituspaineet hävisivät. Ryhdyimme tekemään tapahtumaa, jotta saisimme ilahdutettua ihmisiä, mutta eihän sitä voinut tietää, toimiiko tämä vai ei.”
Vastaanotto kansainvälisessä mediassa on ollut huikea. Puun halaamisen ilo on levinnyt maailmalle kymmeniin miljooniin koteihin. Tapahtumasta ovat uutisoineet muun muassa The Times, Venäjän National Geographic sekä televisiokanavat Venäjällä, Aasiassa, Afrikassa ja Britanniassa. Levillä matkailupiirit palkitsivat tapahtuman viime syksynä vuoden markkinointitekona.
MM-kisojen periaatteisiin kuuluu sekin, että kuka tahansa voi osallistua lähettämällä oman puunhalauskuvansa.
”Saamme valtavasti kiitoksia siitä, että olemme luoneet mahdollisuuden tällaiseen. Ihmisillä tuntuu olevan tarve jakaa puunhalauskuviaan ja omia tarinoitaan. Tällainen palaute lämmittää suuresti”, Raekallio-Wunderink sanoo.
Maailmanmatkaajat osallistujina
Kun korona esti kansainvälisen matkailun jo ensimmäisten MM-kisojen alla, järjestäjien piti miettiä, mistä löytää kisojen arvolle sopien riittävästi eri maiden edustajia. Apu löytyi läheltä.
”Täällähän on tosi paljon kansainvälistä porukkaa, hyvin monenlaisista maista. Tunnemme paljon seudun ihmisiä, ja lähdimme kysymään osallistujia ihan kavereilta. He suhtautuivat asiaan hyvin positiivisesti ja olettivat, että tästä tulee hauskaa”, Raekallio-Wunderink sanoo.
Kansallisuuksien kirjo oli laaja tänäkin vuonna. Oman edustajansa tapahtumaan saivat Ukrainan, Australian ja koti-Suomen lisäksi Skotlanti, Saksa, Espanja, Sveitsi ja Italia. Kaikki osallistujat löytyivät lähikuntien alueelta.
Pieni suuri tapahtuma
Raekallio-Wunderink näkee tapahtumalle kysyntää jatkossakin. Hän katsoo jo ensi kesään ja odottaa, kuinka koronarajoitukset hellittävät ja kuinka paikalle pääsee uusia osallistujia.
Alun perin Halipuu-yrityksen liikeidea oli vuokrata lappilaisia puita maailmalle adoptoitavaksi. Mukaan ovat tulleet ohjelmapalvelut, joiden avulla asiakas viedään luontoon vaikka riippumattoretkelle tai nauttimaan narskuvasta lumesta virtuaalisesti.
Yrittäjä haluaa pitää kiinni MM-kisoja kehittäessään siitä, että metsään ei synny suurta markkinahurmosta. Suuruutta ja vaikuttavuutta varten haaveena on online-alusta, joka sallii mutkattoman yhteydenpidon kaikkialle maailmaan.
”Tapahtuman hengen tulee säilyä. Tunnelman on oltava välitön ja ihmisten päästävä oikeasti tekemisiin keskenään.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään