Terhot kerätään nyt syksyllä joko maasta tai puusta. Terhoja kannattaa kerätä mieluiten useamman kuin vain yhden puun alta.
Terhot ovat kypsyttyään pinnaltaan vähintään hieman ruskettuneita ja niiden painosta voi päätellä itämiskelpoisuutta. Hyvä keino on laittaa terhot vesiastiaan ja kerätä kelluvat pois, sillä ne todennäköisesti ovat kuivahtaneita eivätkä idä.
Terhon kehdot eli ”hatut” on hyvä ottaa pois, sillä ne voivat myöhemmin aiheuttaa homehtumista.
Terhot voi idättää tiiviissä muovipussissa jääkaapissa. Muovipussiin laitetaan esimerkiksi kosteaa lannoittamatonta turvetta ja hiekkaa. Muovipussia on hyvä tarkkailla ja seurata, että sisältö säilyy kosteana ja terhot saavat ilmaa eivätkä homehdu.
Yleensä viimeistään kevätpuolella terhot alkavat itää. Itäneet terhot istutetaan maalis-huhtikuussa taimipurkkiin ja huolehditaan riittävästä valaistuksesta ja kosteudesta. Kun yöpakkasia ei enää ole, taimet voidaan siirtää ulos tai kasvihuoneeseen.
Terhot voi halutessaan kylvää myös suoraan maahan nyt syksyllä. Terhot kylvetään sopivaan puoliavoimeen paikkaan. Metsämaahan tehdään esimerkiksi kuokalla kevyt raapaisu. Syvyys on oikea, jos terhon saa kevyellä tallauksella peittoon. Siemenen asennosta ei tarvitse olla kovin huolissaan, sillä itäessään ne kykenevät kääntämään itsensä sopivaan asentoon. Suositeltavaa kuitenkin on, että ne pääosin tulisivat pituussuunnassa vaakatasoon.
Sopivia paikkoja tammenterhoille ovat esimerkiksi metsiin rinnepaikkoihin tai laiteille syntyneet pienaukot. Kolmen litran pussista riittää jopa satoja tammen alkuja lähimetsiin.
Itäneet taimet kannattaa suojata heinältä, jäniksiltä ja peuroilta esimerkiksi taimitassuin tai taimisuojin.
Kirjoittajat ovat asiantuntijoita Dendrologian seurasta
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Helpohko tapa: Terhot syksyllä esim. muovilaatikkoon, joka on täytetty mullalla ja jonka pohjassa on reikiä. Laatikko jätetään talveksi ulos, lumihangen sisälle. Keväällä taimet koulitaan ruukkuihin tai maitopurkkeihin (pohjassa reikiä näissäkin) ja istutetaan metsään vielä samana kesänä. Itävyys ollut itselläni 30-50%.