Lue ensin käyttöohje

Raivaussahan teroituskone on toimiva, mutta sen käyttö ei äkkiseltään ole helppoa, Metsälehden kokeilussa huomattiin.

Hiomalaikkaa kallistetaan kohti terää. Toinen käsi tukee terää, jotta se ei tärise hionnan aikana.
Hiomalaikkaa kallistetaan kohti terää. Toinen käsi tukee terää, jotta se ei tärise hionnan aikana.

Raivaussahanterän teroituskone Raiten kokeilussa haimme vastausta kolmeen kysymykseen: Onnistuuko teroitus? Kyllä. Onko teroittaminen helpompaa kuin käsin viilaus? Mielestämme ei. Teroittaako kone paremmin kuin osaava viilaaja? Ei, mutta huolellinen saa terästä koneella ihan kelvollisen.

Raiten ydin on laikkahiomakone. Se on akseloitu niin, että laikkaa voidaan kallistaa eteenpäin kohti terää.

Terä kiinnitetään siipimutterilla kallistusrunkoon, joka kääntyy 15 tai 20 astetta. Kallistuksen aste määrittää terän viilauskulman. Höllästi kiinnitettyä terää pyöritetään niin, että hiontavuorossa seuraava terähammas asettuu oikealle kohdalle.

Kallistusrungon päällä oleva vaste eli stoppari asettuu terähampaiden väliseen puruaukkoon ja pysäyttää terän viilauksen aikana. Stopparia säädetään sormiruuvilla, kunnes terähammas on oikealla kohdalla.

Koneen kallistusta rajoitetaan koneen alla olevalla sormiruuvilla.

Samaan suuntaan haritetut terähampaat hiotaan peräjälkeen. Sen jälkeen kallistusrunko käännetään vastakkaiseen asentoon, jossa viilataan toiseen suuntaan haritetut terät.

Tarkkaa puuhaa

Raite toimii parhaiten terillä, jotka on uudesta asti teroitettu koneella – sahaustauoilla tehdään vain kevyt puhdistusviilaus. Käsin viilatuissa terissä hampaiden pituus vaihtelee. Tällöin terän asennon säätäminen konehiontaa varten vie aikaa, koska se on tehtävä erikseen joka hampaalle.

Kone tekee terähampaan etureunasta herkästi nokkavan. Raiten muuten selkeän käyttöohjeen kuva oikeaoppisesta terähampaan muodosta on epätarkka.

Teroittamista vaikeuttaa se, että yläviistosta katsoen hiomalaikka peittää hiottavan terähampaan. Tätä varten konetta kannattaa käytön aikana kallistaa taaksepäin. Terää on hiottava lyhyin työnnöin, muuten terähammas kuumenee liiaksi.

Koneella hiottujen terähampaiden muoto vastaa 4,8 millin pyöröviilalla tehtyä viilausta. Suositut 5,5 ja 6,3 millin viilat työstävät terähampaasta loivakaarisemman.

Raitella voi hioa myös terähampaan selkää. Tällöin kallistusrunkoa on siirrettävä taakse ja hiomalaikan suojus on irrotettava. Ison (225 mm) terän terähampaan selän hiominen ei nähdäksemme onnistu.

raivaussahan teroituskone
Terää on hiottava hyvin lyhyin työnnöin. Vähänkin pidempään jatkuva hionta polttaa terähampaan kärjen.

Lisävarustein kovapalaterälle

Raitea ei ole niin helppokäyttöinen kuin sen markkinamiehet lupaavat. Toki aloittelijakin voi oppia sitä käyttämään, mutta käsin viilaamisen oppiminen on helpompaa. Kokenut viilaa terän käsipelillä nopeammin kuin koneella.

Valmistajan mukaan teroituskone voidaan varustaa timanttilaikalla, joka pystyy kovapalateriin. Tällaisessa käytössä Raite voisi olla oikeasti hyödyllinen,

Raite maksaa Uittokaluston nettikaupassa 219 euroa. Uusi hiomalaikka maksaa 14,90 euroa. Uusi raivaussahan terä maksaa 15 euroa.

 

Raite-teroituskone

240 volttia, 220 wattia

Runko-osat sinkittyä ohutlevyä

Terän hiomakulma 15/20 astetta

Hiomakivi lpm 100 mm paksuus 3,5 mm

Paino 5 kg

Sopii 200 ja 225 millin terille

Kiinnitys sekä 20 että 25,4 mm akselireikä

Hinta 219 euroa

Plussat ja miinukset

+ Laadukkaasti tehty

+ Selkeä käyttöohje

+ Mahdollisuus kovapalaterien teroittamiseen

– Huono näkyvyys terälle

– Säätöjen mutkikkuus

– Kalleus

Kommentit (2)

  1. Kyseistä konetta muutaman vuoden käyttäneenä kokemukseni on hyvinkin päinvastainen artikkeliin verrattuna.

    Kuvassa esitetyllä tavalla onnistutaan hyvin peittämään näkyvyys terälle. Oikea käsi koneelle ja vasuri terän päälle stopparin viereen, ja jopa on työmaa näkyvissä! Eli tekijä sillä puolen, missä nyt on ollut kuvaaja.

    Eri tavalla esim. kiviin osumia saaneet hampaat saadaan terään helposti ilman erillistä sormiruuvin säätöä. Tukeva ote terästä ja käsin terää kallistamalla/pyörittämällä haetaan oikea hiontakohta, siis edelleen sormiruuviin koskematta. Pahasti mykkyrässä oleva hampaan kärki hiotaan usealla kevyellä vedolla palamisen estämiseksi.

    Oman kokemukseni mukaan konehionnan nopeus on noin 2-3-kertainen käsinviilaukseen verrattuna. Käsinviilaukseenkin olen rakentanut välineen, jolla terän saa helposti ja tukevasti kiinni viilapenkkiin. Tätä käytän edelleen terän harituksessa. Nopeus tulee esiin etenkin pahasti kiviin ajetuissa terissä, joista poistettavaa myttyä on paljon.

    Itse en käytännössä koskaan viilaa teriä palstalla. Repussa on tarvittava määrä varateriä, joita vaihdan tarpeen mukaan lennossa ja huollon teen sitten hyvissä olosuhteissa verstaalla.

  2. Artikkelin kirjoittajalla ei ole ”homma hanskassa”.
    Esim väite siitä, että käsin teroitetuilla hampailla pitää säätää erikseen joka hampaalle, on mieltä vailla.
    Koneteroituksella pyritään juuri siihen, että kaikki hampaat ovat saman mittaisia ja samanlaisia.
    Mistä noita tuontasoisia ”testaajia” oikein haalitaan?

    Kommentoijalla ei myöskään ole taito tallella. Viilalla väliteroitus on ehdottomasti nopein tapa, jolla voidaan sahata aina terävällä terällä, eikä tarvitse ”lennossa” puljata teränvaihdon kanssa maastossa. Terän vaihdossa menee aikaa paljon enemmän kuin teroituksessa. Ja AINA 6,3 millin viila!

Tekniikka Tekniikka

Kuvat