Tuoreen tutkimuksen mukaan 26 yleistä suomalaista lintulajia on aikaistanut pesintäänsä viimeisen 50 vuoden aikana. Eniten pesintäänsä aikaistivat Suomessa talvehtivat lajit, muun muassa talitiainen ja puukiipijä. Lähialueilla talvehtivat, esimerkiksi räkättirastas ja kottarainen, hieman vähemmän ja kaukomuuttajat vähiten. Kaikkien pesintä kuitenkin aikaistui.
”Kevään etenemistä on tietenkin helpoin seurata paikan päällä ja muuttaa käyttäytymistään sen mukaan”, tutkija Edward Kluen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta kertoo.
Kaikki 26 lintulajia aikaistivat pesintäänsä, kun kevään keskilämpötila kohosi. Linnut ajoittavat pesintänsä sen mukaan, milloin kuorituville poikasille olisi tarjolla mahdollisimman runsaasti ravintoa.
Selviytyäkseen muuttuvassa ilmastossa myös muuttolintujen on muutettava käyttäytymistään. Paikalliset ja lähialueilla talvehtivat linnut ovat tutkimuksen mukaan jo muuttaneet merkittävästi käyttäytymistään.
”Kaukomuuttajat ovat onnistuneet aikaistamaan pesintäänsä hieman, mutta Suomen kevään etenemisen ennakointi vaikkapa Afrikan keskiosista on huomattavan hankalaa. Jää nähtäväksi, pystyvätkö nämä linnut pysymään lämpenevien keväiden mukana”, Kluen toteaa.
Tutkimuksessa verrattiin muninnan aloitusaikaa kevään lämpötilaan ja sademääriin. Aineistona käytettiin lähes 130 000 pesimätietoa, jotka vapaaehtoiset lintuharrastajat ovat keränneet vuosina 1961–2012.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.