Pilkemaster Go kulkee helposti puiden luo. Tosin veturiksi tarvitaan esimerkiksi keskikokoinen katumaasturi, koska jarruton alustatraileri painaa 740 kiloa. Koneen siirtely ja kääntäminen klapisavotan aikana onnistuu helposti kahden ihmisen voimin.
Kokeilemassamme koneessa oli 13,8 hevosvoiman Briggs&Stratton-bensamoottori. Se on pieniruokainen ja luotettava. Kone voidaan varustaa myös sähkömoottorilla tai traktorin hydrauliikalla pyöritettäväksi.
Koneen sahausliikettä mainostetaan markkinoiden kevyimmäksi.
Terälaippa on samalla puolella käyttäjän kanssa. Sahausliike käynnistyy työntämällä käyttövipua eteenpäin. Samalla vivun liikkeellä ohjataan puun syöttöä ja halkaisusylinteriä. Vivun liike on pitkä, joten yhtäjaksoinen käyttö rasitti olkavartta. Toki konetta voi käyttää myös vasemmalla kädellä.
Sahaa oikealla kädellä käytettäessä näkyvyys halkomakouruun on niukka.
Automaattisesti säätyvä halkoja
Pölkyn katkontapituuden määrittävä stoppari on jämäkkää rautaa, ja se kiinnitetään halkaisuterään. Tosin pieni vääntymä stopparilevyyn saatiin kahden päivän kokeilussa aikaiseksi.
Teräketjun voitelu on ratkaistu turhan heppoisesti. Muovinen irtosäiliö ja koneen alla suojaamattomina luikertelevat letkut ovat omiaan rikkoutumaan tai irtoamaan. Kokeilun aikana öljypumpulta terälle lähtevä letku irtosi ja aiheutti öljyvuodon.
Varmimmin Pilkemaster Go toimii läpimitaltaan 10–25-senttisten rankojen käsittelyssä.
Halkomaterien korkeus säätyy puun paksuuden mukaan mekaanisesti. Puuta pitelevä painikerauta on yhdistetty työntötangolla halkaisuterään. Näin esimerkiksi paksu puu nostaa painikerautaa ja samalla halkomaterä kohoaa.
Menetelmä toimi hyvin, ja klapit halkesivat siististi neljään osaan. Lisävarusteena on kuusisakarainen halkaisuterä.
Halkaisuterä pääsee nousemaan vapaasti, joten halkomaterän ja koneen väliin ei parin päivän työrupeaman aikana kiilautunut yhtään pölkkyä niin, että niitä olisi pitänyt lekalla hakaten irrottaa. Tästä plussat.
Alle viiden sentin rankojen kanssa kone ei ole parhaimmillaan. Jos haluaa halkaista puun vain kahteen osaan, täytyy halkomaterä nostaa lukitussalvalla. Samalla myös painikerauta nousee, ja puuta on pidettävä syöttöpöydällä käsin, kun viimeisiä pätkiä katkotaan. Se ei ole vaarallista mutta hankalaa.
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 5/2021.
- Lisää aiheesta: Näin saat klapit kuiviksi
- Lisää aiheesta: Klapilanssin kunkut
- Lisää aiheesta: 7 kysymystä polttopuun teosta
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.