Lanka, joka sieppaa hormoneja jätevesistä, selluloosasta tehdyt kengät ja puinen pyörä – tässä ovat tulevaisuuden puutuotteet

Helsinki Fashion Weekin EcoVillagessa keksitään uusia ratkaisuja ja korvataan muovia biopohjaisilla raaka-aineilla.

Selluloosasta tehdyt kengät on suunnitellut VTT:n muotoilija Saara Kinnunen. Kuva: Marianne Minkkinen
Selluloosasta tehdyt kengät on suunnitellut VTT:n muotoilija Saara Kinnunen. Kuva: Marianne Minkkinen

Helsinki Fashion Week -tapahtuman EcoVillagessa ja mukana olevassa VTT:n näyttelyssä konkretisoituu se, mihin kaikkeen puuta voidaan käyttää. Helsingissä Öljysäiliö 468:ssä pidettävässä tapahtumassa on esillä muun muassa sellulankaa, jolla voidaan siepata jätevesistä estrogeenihormonia.

Estrogeeniä käytetään naisten ehkäisypillereissä, ja vesistöön päätyessään se aiheuttaa ongelmia kalojen hormonitoiminnalle. Naaraskalat muuttuvat enemmän koiraiden kaltaisiksi ja päinvastoin, jolloin lisääntyminen vaikeutuu. Hormonit kiertävät kalojen kautta edelleen ihmisten suuhun, kun valmistetaan kalaruokia.

VTT:n kehittämän sellulangan päällä on funktionaalinen ryhmä, joka pystyy sieppaamaan estrogeenin vedestä. 1 gramma sellulankaa pystyy imemään itseensä 5 gramman edestä kosteutta.

”Tästä voisi kehittää filtterin jätteenkäsittelylaitokselle. Veteen voitaisiin upottaa sellulangasta kudottu kangas, joka toimisi kuten kahvinsuodatin”, sanoo VTT:n vanhempi tutkija Vesa Kunnari.

 

Sellulanka kykenee sieppaamaan estrogeeniä jätevesistä. Kuva: Marianne Minkkinen

Selluloosa muuntuu moneen

Kunnari esittelee myös selluloosasta tehtyjä kenkiä, jotka on suunnitellut VTT:n muotoilija Saara Kinnunen.

”Lenkkareita ostetaan miljoonia, ja käytön jälkeen ne päätyvät yleensä kaatopaikalle. Nämä kengät taas voi laittaa käyttöiän loputtua esimerkiksi biojätteeseen”, Kunnari sanoo.

Kenkien pohja on vedenpitävä. Oransseihin sivuosiin on käytetty termoplastista sellua, joka on 3D-tulostettu. Termoplastinen sellu on jäykkää mutta muuttuu muovailtavaksi, kun sitä lämmitetään.

VTT:n muotoilija Anastasia Ivanova teki samanlaisella 3D-tulostustekniikalla korvakorut selluloosasta.

”Nämä ovat todella kevyet, eivätkä paina korvalehtiä. Ne ovat kuitenkin vielä kehityksen alla ja vaativat viimeistelyä, että ne olisivat kestävämmät”, Ivanova sanoo.

Anastasia Ivanova suunnitteli 3D-tulostustekniikalla tehdyt korvakorut. Kuva: Marianne Minkkinen

Biopohjaisia materiaaleja voidaan käyttää laajalti myös seinärakenteissa ja sisustuselementeissä.

VTT:n tutkimusjohtaja Tiina Nakari-Setälä kertoo ruiskuvaletuista laatoista, joilla voitaneen tulevaisuudessa korvata laattoja ja kaakeleita esimerkiksi keittiössä.

”Tässä oli ajatuksena, miten saataisiin hyödynnettyä metsäteollisuuden jätevirtoja. Materiaalissa on polypropyleenia ja 30 prosenttia tähteitä. Vihreään laattaan on käytetty kierrätyspaperia, vaaleanharmaaseen lentotuhkaa ja tummaan lietettä.”

VTT:n tutkimusjohtaja Tiina Nakari-Setälällä on kädessään laatta, johon on käytetty metsäteollisuudessa syntyneitä jätteitä. Kuva: Marianne Minkkinen
Muovia voidaan korvata puupohjaisilla raaka-aineilla muun muassa kosmetiikkapakkauksissa. Kuva: Marianne Minkkinen

Puu kääntää katseita

Lassi Kaikkonen esittelee viiden kaverinsa kanssa kehittämää Wiilubike-pyörää, jonka runko on tehty muotoonpuristetusta koivuviilusta. Wiilubike lanseerattiin viime kesänä ja sen jälkeen sitä on myyty pääsääntöisesti yrityksille.

Puurunkoisessa pyörässä on Kaikkosen mukaan monia etuja.

”Ulkonäkökysymys on tietysti kaikista erottuvin. Kun pyörällä liikkuu esimerkiksi Helsingin keskustassa, se kääntää päitä. Tällä kun ajaa, ei voi mennä piilotellen, vaan on pakko hyväksyä se, että tulee peukkua, hymyjä ja kehuja. Toisekseen puurunko vaimentaa tärinää. Esimerkiksi mukulakivikadulla ajaessa pyörä tärisee paljon vähemmän kuin tavallinen pyörä.”

Tulevan talven aikana Wiilubiken kehittäjät aikovat selvittää, millaiset markkinat pyörälle olisi yksityisten asiakkaiden joukossa.

”Suomessa markkinat ovat aika suppeat tällaiselle marginaalituotteelle, mutta Euroopassa ja Japanissa on ihan eri volyymit. Siellä kokeillaan ja kartoitetaan tilannetta ensi vuoden aikana. Kesällä 2019 aloitamme markkinoinnin ja myymisen.”

Lassi Kaikkonen kertoo, että Wiilubiken kehittäminen lähti hullusta ideasta ja paisui isommaksi kuin oli tarkoitus. Alun perin piti tehdä pyörät vain omaan käyttöön, mutta ensi kesänä pyöriä viedään mahdollisesti jo Euroopan ja Japanin markkinoille asti. Kuva: Marianne Minkkinen

EcoVillagessa nähdään myös tuotteita, joissa yhdistyvät kierrätyksen periaatteet monelta eri alalta.

Jason Selvarajan kertoo suihkusta, joka kierrättää samaa vettä useaan kertaan yhden pesukerran aikana. Vesi kiertää rakenteissa ympyrää ja puhdistuu käytön jälkeen kulkiessaan hiekkasuodattimen ja aktiivihiilen läpi.

Suihkukoppi on tehty erikoisvanerilevystä.

”Halusin, että myös suihkun muoto herättää mielipiteitä. Puu on miellyttävä materiaali”, Selvarajan sanoo.

Tämä suihku säästää sekä pesuveden määrää että lämmityskuluja. Suihkun puuosat on tehty erikoisvanerilevystä, ja sen malli on Juha Kivekkään suunnittelema. Kuva: Marianne Minkkinen

Helsinki Fashion Weekin EcoVillage ja VTT:n näyttely ovat avoinna keskiviikkoon 25.7. asti.

 

Juttua korjattu 30.7.2018 klo 12:54: EcoVillage on Helsinki Fashion Weekin järjestämä konsepti, eikä pelkästään VTT:n järjestämä näyttely, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka