Itä-Uudellamaalla kirjanpainajat ehtivät viime kesänä tuottaa paikoin toisen sukupolven. Tavallisesti toukka-asteelle jääneet kuoriaiset menehtyvät kaarnan alle pakkasten tultua. Lämmin talvi oli kuitenkin kirjanpainajille suosiollinen.
“Toukat eivät ole näin leutona talvena kuolleet kaarnan alle ja ne jatkavat syöntiään sään lämmetessä”, arvioi tutkija Tiina Ylioja Luonnonvarakeskuksesta.
Aikuiset kirjanpainajat talvehtivat karikkeessa lumen suojassa. Kuluneena talvena maa oli monin paikoin lumeton, mutta myös kovat pakkaset ja routa jäivät tulematta. Näin ollen kuoriaiset saivat talvehtia rauhassa ja metsissä heräilee lämpimien ilmojen saavuttua paikoin tavanomaista enemmän kirjanpainajia.
Lumeton ja roudaton maaperä lämpenee nopeasti, joten kirjanpainajien parveilu ja iskeytyminen kuusikoihin voi tapahtua tänä keväänä edellisvuosia aikaisemmin. Erityisen tarkkana tulee olla Itä-Uudellamaalla sekä eteläisessä Kymenlaaksossa, joissa kirjanpainajien määrä ylitti epidemiarajan viime kesänä.
Pihkapuolustus koetuksella
Kuuset ovat joutuneet kuluttamaan energiavarastojaan leudon talven aikana tavanomaista enemmän hengittämiseen. Näin ollen puiden kyky vastata kirjanpainajien hyökkäykseen tuottamalla uutta pihkaa voi olla nyt heikompi kuin kylmän talven jälkeen, arvioi tutkijatohtori Kaisa Rissanen Montrealin yliopistosta Kanadasta.
Yksittäiset lämpimät talvet eivät kuitenkaan horjuta puolustusta, sillä kuuset varastoivat rungoissaan ja neulasissaan suuria määriä pihkaa edellisiltä vuosilta. Tilanne voi olla toinen, mikäli leudot talvet yleistyvät.
Tarkkaile kuusikoita
Tarkkaile kuusikoita toukokuun sekä heinäkuun puolivälistä alkaen, eteläisimmässä Suomessa jo aikaisemmin. Erityisen alttiita kirjanpainajille ovat talvella hakatun kuvion viereiset reunametsät, joihin aurinko porottaa suoraan etelästä.
Kahvinporomainen puru kuusen rungolla tai tyvellä kertoo kirjanpainajien iskeytyneen puuhun. Kirjanpainajien valloittamat kuuset tulisi poistaa metsästä metsätuholain mukaisesti 6–8 viikossa, jotta tuhojen leviäminen saadaan estettyä.
4 000–5 000 iskemää on tukkipuun mitat saavuttaneelle kuuselle liikaa. Kirjanpainajat syövät kuoren alla olevan nilakerroksen kauttaaltaan ympäri, jolloin nestevirtaukset estyvät ja puu kuolee.
Tukkipuu kuivuu muutamassa viikossa, ja sen kuori irtoaa. Tällöin puut voi jättää metsään lahopuuksi. Arviot kirjanpainajatuhojen taloudellisista menetyksistä vaihtelevat vuosittain nollasta muutamaan miljoonaan euroon.
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 3/2020.
- Lisää aiheesta: Miten käy kuusikoille?
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään