Kuusitukista maksettava hinta on paikoin kohonnut jo yli 60 euroon kuutiometriltä. Esimerkiksi metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan alueella kuusitukista on maksettu yli 60 euroa kuutiometriltä jo useamman kuukauden ajan.
”Kesäkorjuukelpoisissa uudistushakattavissa leimikoissa kuusitukista maksetaan pääsääntöisesti yli 60 euroa kuutiometriltä. Huippuhinta on ollut reilut 62 euroa kuutiometriltä”, kertoo yhdistyksen johtaja Markku Vaario.
Satakunnassa toimivan metsänhoitoyhdistys Karhun alueella kuusitukin hinta on toiminnanjohtaja Jouni Peltoniemen mukaan noussut juuri ja juuri yli 60 euroon kuutiometriltä. Hinta kohoaa hänen mukaansa niihin lukemiin normaalikokoisissa kesäleimikoissa.
”Hakattavaa pitää olla yhteensä useampi sata mottia, ja kuusitukkia tulee olla noin pari sataa mottia”, Peltoniemi sanoo.
Pohjois-Savossa toimivan metsänhoitoyhdistys Savotan alueella 60 euron kuutiometrihinta ei sen sijaan ole vielä ylittynyt. Kaukana siitä ei yhdistyksen johtajan Rauno Karppisen mukaan kuitenkaan olla.
”Puukauppa on nyt rauhoittumaan päin. Elokuu näyttää, mihin suuntaan kuusitukin hinta kehittyy”, hän ennakoi.
Metsänhoitoyhdistys Kuusamon alueella kuusitukista maksetaan metsäasiantuntija Anne Polojärven mukaan tällä hetkellä noin 45 euroa kuutiometriltä.
Kuusisahatavaralla kysyntää
Metsänhoitoyhdistyksistä arvioidaan, että kuusitukin hinnannousun taustalla on kuusisahatavaran hyvä menekki maailmanmarkkinoilla. Varsinkin Kiinan markkina vetää.
Metsänhoitoyhdistys Savotan Karppisen mukaan hinnannousua selittää tosin osittain myös siirtyminen talvileimikoista kesä- ja kelirikkoleimikoihin.
”Kesä- ja kelirikkoleimikoista maksetaan paremmin kuin talvileimikoista. Se aiheuttaa keväisin pienen hintapiikin tilastoihin”, hän sanoo.
Luonnonvarakeskus Luken tilastojen mukaan kuusitukista on maksettu yli 60 euroa kuutiometriltä viimeksi vuonna 2011 ja sitä ennen vuosina 2007 ja 2008. Vuonna 2011 kuusitukin hintaa nosti kuusitukin vientimäärien ja -hintojen kasvu, vuonna 2007 hintaa nostivat Venäjän puutullit ja sahatavaran hinnan nousu maailmanmarkkinoilla. Vuonna 2007 kuusitukin hinnat kohosivat monin paikoin jopa yli 70 euroon kuutiometriltä.
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 11/2017
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.