Kuusitukista vauhtia kevään puukauppaan

Kuusitukin hinta kipuaa päätehakkuilla monin paikoin jo yli 60 euron.

Kuusitukkileimikon hyvän tien varresta voi nyt saada Etelä- ja Keski-Suomessa kaupaksi kelpo hintaan ja nopeaan korjuuseen. Nämä järeät kuuset korjattiin Ruokolahdelta. Myös hakkuutähteiden hinnassa voi olla neuvotteluvaraa. (Kuvaaja: Heta Välimäki)
Kuusitukkileimikon hyvän tien varresta voi nyt saada Etelä- ja Keski-Suomessa kaupaksi kelpo hintaan ja nopeaan korjuuseen. Nämä järeät kuuset korjattiin Ruokolahdelta. Myös hakkuutähteiden hinnassa voi olla neuvotteluvaraa. (Kuvaaja: Heta Välimäki)

Alkuvuoden vaisu puukauppatahti on näkynyt hintatilastoissakin. Kauppojen vähäisyyden vuoksi ainakin Lapin ja Etelä-Pohjanmaan hintatilastot ovat jääneet välillä julkaisematta.

Toiminnanjohtaja Jarmo Lahdenmaa Etelä-Pohjanmaan metsänhoitoyhdistyksestä vahvistaa puukaupan verkkaisen rytmin.

”Kauppa ei ole käynyt, eikä kunnollisia talvikorjuuolosuhteita ole ollut koko talvena. Puunmyyntisuunnitelmia olemme tehneet tänä vuonna yli kolmanneksen tavanomaista vähemmän”, Lahdenmaa sanoo.

Viime viikkoina yksi artikkeli on puukaupassa kuitenkin noussut ylitse muiden. Kesäkorjuukelpoisia kuusen päätehakkuuleimikoita pyritään ostamaan nyt Etelä-Pohjanmaalla etenkin sahureiden toimesta aktiivisesti.

Se on näkynyt myös hinnassa.

”Kuusitukin hinta on kivunnut tar­jouksissa yli 60 euron, mikä on metsänomistajalle kelpo hinta. Korjuunkin voi saada nopealla aikataululla. Toisaalta kuitupuulla ei tunnu vieläkään olevan menekkiä.”

Kesäkohteilla kysyntää

Etelä-Karjalassa kaikki kesä- ja kelirikkokorjuukelpoiset kohteet menevät nyt hyvin kaupaksi.

”Talvi jäi tulematta, joten kesäkohteista on kova kysyntä. Puunhinnatkin ovat nousussa. Metsänomistajakunnassa tunnelma on sen sijaan vielä odottavainen”, toteaa aluepäällikkö Tuomas Kähö Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksestä.

Kiinnostavimmilla päätehakkuukohteilla havutukkien hinnat ovat Kähön mukaan ainakin Lappeenrannan seudulla kivunneet hyvän matkaa päälle 60 euron.

Pellervon taloustutkimuksen metsäekonomisti Matti Valosen mukaan Suomen sahatavaran varastot ovat painuneet pidemmän ajan keskiarvoa alhaisemmiksi tuotannonrajoitusten ja talven työtaistelutoimien takia.

”Markkinatilanne on edelleen haastava Keski-Euroopan ylitarjonnan johdosta. Suomessa tuotettavan korkeamman laadun kuusisahatavaran kysyntään tuhopuun vaikutus on kuitenkin ollut vähäisempi. Suomessa kuusitukin kysyntää selittää etenkin se, että kesäkorjattavia leimikoita ei ole juuri varastossa”, Valonen kertoo.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 2/2020.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut