Ruotsalaiset metsäyhtiöt nostavat edelleen puusta maksamiaan hintoja. Ensimmäisenä hinnankorotuksista kertoi viime viikolla Södra, ja sen jälkeen mukaan ovat liittyneet myös VVDS, Mellanskog ja Norra Skog.
VVDS nostaa jäsenilleen havukuidusta maksamaansa hintaa 40 kruunulla eli noin 3,60 eurolla kuutiometriltä ja koivukuidusta maksamaansa hintaa 30 kruunulla eli noin 2,70 eurolla kuutiometriltä. Havukuidun hinta nousee näin 675 kruunuun eli noin 60,40 euroon kuutiometriltä ja koivukuidun hinta 665 kruunuun eli noin 59,50 euroon kuutiometriltä.
Kuusitukin hintaa VVDS nostaa 200 kruunulla eli noin 17,90 eurolla kuutiometriltä ja mäntytukin hintaa 150 kruunulla eli noin 13,40 eurolla kuutiometriltä. Pikkutukista maksettava hinta nousee sekä kuusella että männyllä 120 kruunua eli noin 10,70 euroa kuutiometriltä.
Myös Mellanskog nostaa havukuidusta maksamaansa hintaa 40 kruunulla eli noin 3,60 eurolla. Yhtiön havukuidusta maksama hinta nousee näin 640 kruunuun eli noin 57,20 euroon kuutiometriltä.
Havukuidun lisäksi Mellanskog nostaa energiapuun hintaa. Noston suuruus on 60 kruunua eli noin 5,40 euroa kuutiometriltä, mikä tarkoittaa sitä, että yhtiö maksaa energiapuusta nyt 550 kruunua eli noin 49,20 euroa kuutiometriltä.
Puun hintojen lisäksi Mellanskog nostaa myös maaperän kantavuudesta maksamaansa lisämaksua. Tavoitteena on yhtiön mukaan houkutella metsänomistajia investoimaan metsäautoteihinsä, mikä varmistaisi puutavaran saatavuuden muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa.
Norra Skog nostaa puolestaan pylväiden hintaa. Hinta nousee keskimäärin 20 prosenttia.
Suomen hintatasoa jäljessä
Ruotsissa ja Suomessa maksettavia puun hintoja ei voi suoraan verrata toisiinsa. Taustalla on muun muassa se, että Ruotsissa puutavaran tilavuus ilmoitetaan kuorettomina kuutiometreinä, kun se Suomessa ilmoitetaan kuorellisina kuutiometreinä. Lisäksi Ruotsin hinnat ovat tienvarsihintoja eli niistä ei ole vähennetty puunkorjuun kustannuksia.
Ruotsissa maksettavat puun hinnat vaikuttavat korkeilta, mutta MTK:n tutkimuspäällikön Kalle Karttusen mukaan Ruotsin puun hinnat ovat ainakin maan julkisen hintatilaston perusteella jäljessä Suomen hintatasosta. Tosin julkinen puunhintatilastointi on hänen mukaansa ollut Ruotsissa vaillinaista eikä ilmeisesti sisällä niin paljon tietoa kuin Suomessa.
”Puun hinta on ollut Ruotsissa pitkään alhaisempi kuin monissa muissa Itämeren alueen maissa. Sikäli on luonnollista, että hintataso nyt nousee, kun puun kysyntä on korkealla”, Karttunen sanoo.
Lisäksi puun hintojen alueellinen vaihtelu on Ruotsissa suurempaa kuin Suomessa. Esimerkiksi kuorettomasta kuusitukista maksettiin viime joulukuussa keskimäärin 51,40 euroa kuutiometriltä Pohjois-Ruotsissa ja keskimäärin 98,50 euroa kuutiometriltä Etelä-Ruotsissa.
Vaikka eri maissa maksettavia puun hintoja ei täysin pysty vertailemaan keskenään, on Karttusen mukaan tärkeää, että suomalaiset metsänomistajat ovat perillä siitä, miten puun hinnat kehittyvät lähialueilla.
”Kun puun tuonti loppui Venäjältä, Baltiasta tuotavasta puusta maksettiin Suomessa kaksi kolme kertaa kalliimpaa hintaa kuin kotimaisesta puusta. Suomessa puun hinta lähti nousuun vasta puoli vuotta myöhemmin. Siinä mielessä vertailu kannattaa”, hän toteaa.
Karttusen mielestä Itämeren alue pitäisi nähdä yhtenäisenä puumarkkina-alueena, joka parantaa puumarkkinoiden joustavuutta ja toimivuutta. Se olisi hänen mielestään sekä metsänomistajien että metsäteollisuuden etu.
Lisää aiheesta: ATL: Södra korotti tukin hintoja isosti
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään