Kuusentähtikirjaaja kuivattanut kuusten latvoja

Ilmoituksia kuoriaisen aiheuttamista tuhoista on tullut varsinkin Itä- ja Keski-Suomesta.

Kuusentähtikirjaajat ovat iskeytyneet kuusen latvukseen ja kuivattaneet sen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Kuusentähtikirjaajat ovat iskeytyneet kuusen latvukseen ja kuivattaneet sen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Metsissä on näkynyt tänä vuonna poikkeuksellisen paljon latvastaan kuivuneita erikokoisia kuusia. Ilmiön taustalla on todennäköisesti helteisenä viime kesänä runsastunut kuusentähtikirjaaja, arvioi Luonnonvarakeskuksen tutkija Tiina Ylioja.

”Ilmoituksia on tullut Etelä- ja Pohjois-Savosta, Etelä- ja Pohjois-Karjalasta, Kymenlaaksosta sekä Päijät-Hämeestä”, hän kertoo.

Kuusentähtikirjaaja kuuluu kuusen pahimman tuhohyönteisen kirjanpainajan tavoin kaarnakuoriaisiin. Kuusentähtikirjaaja lisääntyy kuusten ohuen kaarnan alla, yleensä hakkuutähteessä, tuulenkaadoissa, lumen pudottamissa latvoissa, nuorissa heikkokuntoisissa kuusissa tai kirjanpainajan valtaamien järeiden kuusten latvuksissa. Varsinkin hiljan harvennetut nuoret kuusikot ovat alttiita kuusentähtikirjaajan tuhoille.

”Kuusentähtikirjaajan tappamia puita näkee toisinaan, mutta tuhot ovat yleensä paikallisia”, Ylioja sanoo.

Nyt käsillä olevan tilanteen tekee poikkeukselliseksi se, että kuusentähtikirjaaja on iskeytynyt elävien puiden latvuksiin, vaikka puissa ei ole kirjanpainajan iskeymiä. Puiden latvat ovat kuivuneet, mutta alaoksat ovat edelleen vihreät.

Ylioja arvioi, että kuuset ovat olleet helteisen viime kesän jäljiltä niin heikossa kunnossa, että kuusentähtikirjaajat ovat pystyneet iskeytymään niihin. Lisäksi kuusentähtikirjaajalla oli viime kesänä todennäköisesti useampi kuin yksi sukupolvi.

”Hypoteesi on, että kuusentähtikirjaajat lisääntyivät keväällä ensin muun muassa hakkuutähteessä, minkä jälkeen uusi sukupolvi parveili ja iskeytyi elävien kuusten latvuksiin”, Ylioja sanoo.

Hän ei usko, että kuusentähtikirjaajan tuhot jatkuvat, ellei kesästä tule poikkeuksellisen lämmin. Latvastaan kuivuneet kuuset voivat kuitenkin olla heikossa kunnossa neulasmassan menetyksen vuoksi ja siten alttiimpia esimerkiksi kirjanpainajille sellaisilla alueilla, joilla kirjanpainajia on paljon.

Kommentit (2)

  1. Hienoa, että jo pari vuotta mieltä vaivanneeseen ongelmaan on löytynyt syyllinen. Mutta! Mitä noille puille pitäisi tehdä ja millä aikataululla? Pitääkö odotella, että kuivunut tukkikuusi menee lahokuusen hinnalla? Puun ostajilta ja varsinkin metsänhoitoyhdistyksiltä toivoisi nopeampaa reagointia. Omassa metsässä Itä-Hämeessä näkyy jo pihan kymmenisen kuivaa latvaa – useimmat niitä runsaskäpyisiä.

  2. Kyllä tähtikirjaajan toimintaan on syytä reagoida, kun latvat kuivuvat ja vihreät oksat vähenevät. Oman käsityksen mukaan tällaisessa leimikossa on syytä tehdä päätehakkuu, jotta jotain saataisiin pelastettua….nuoretkaan kuusikot eivät ole turvassa.

Metsänhoito Metsänhoito