Metsätilasta tehtiin kolme tarjousta – entinen soranottoalue kaupan päälle

Valtatien varressa oleva männikkökangas meni kaupaksi liki metsätalousarvolla.

Kaupan mukana tulleen soranottoalueen metsittyminen on jo alkanut. (Kuvaaja: Jussi Salomäki)
Kaupan mukana tulleen soranottoalueen metsittyminen on jo alkanut. (Kuvaaja: Jussi Salomäki)

Etelä-Karjalassa myytiin kesäkuussa metsätila, johon kuului käytöstä poistunut viiden hehtaarin soranottoalue.

Myyjänä oli toimintansa lopettanut louhinta-alan yritys. Soranotto oli painottunut 1990-luvulle, mutta se oli lopetettu pohjaveden suojeluun liittyvien riskien vuoksi. Tällaisissa tapauksissa alue usein maisemoidaan ja myydään metsätalouden käyttöön.

Soranotosta jäi jäljelle noin viiden hehtaarin laakea ja osittain taimettunut alue. Suurempi eli 11 hehtaarin osa tilasta on mäntyvaltaista kasvatusmetsää ja miehenkorkuista taimikkoa. Myyntihetkellä alueelle jääneet sorakasat eivät kuuluneet kauppaan.

Vaikka soranottoon ei lupaa enää saakaan, ostajalle voi jäädä mahdollisuus hyödyntää soramontun reunoja omaan kotitarvekäyttöön. Tilan saavutettavuus on hyvä, sillä se sijaitsee aivan valtatien vieressä.

Tuulivoimaselvityksen mukaan myyntikohteen lähistöllä on tuulivoiman rakentamiseen soveltuvaa aluetta. Yhtään hanketta ei kuitenkaan ole aloitettu.

Kohdetta myytiin julkisessa kilpailutuksessa metsätalousarvon eli 41 400 euron lähtöhinnalla. Entisen soranottoalueen hinnoittelu oli jätetty ostajaehdokkaiden arvioitavaksi. Metsäarvio oli laadittu maastotyönä juuri ennen myyntiä.

Tilasta tehtiin kolme tarjousta, joista vain yksi ylitti hintapyynnön. Korkeimman tarjouksen tehnyt metsäyrittäjä oli jättänyt tarjouksensa pelkän myynti-ilmoituksen ja metsäarvion perusteella. Ostajan maastokäynnin ja myyjän tekemän vastatarjouksen jälkeen kauppahinta nousi lopulta 45 500 euroon. Näin ostaja sai soranottoalueen käytännössä ilmaiseksi.

Kesäkuussa tehty kauppa muistutti ajankohdan metsätilamarkkinaa. Arvokasvuvaiheen metsätilasta ison tien varressa saatiin vain muutama ostotarjous ja kaupat tehtiin liki metsätalousarvolla.

TILAKAUPPA ETELÄ-KARJALASSA

PINTA-ALA 18 hehtaaria, josta luontaisesti syntyneitä taimikoita on 4 hehtaaria, kasvatusmetsää 7 hehtaaria ja vanhaa soranottoaluetta 5 hehtaaria.

PUUSTOARVIO 1 150 kuutiota, tukkiprosentti 25, puustoa keskimäärin 98 kuutiota hehtaarilla

MYYNTIHINTA 45 500 euroa, 2 600 euroa metsämaan hehtaari, 40 euroa kuutio

Kirjoittaja on kiinteistönvälittäjä.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat