Kurkistus virtuaalimetsään

Stora Enson uusi verkkopalvelu tarjoaa digitaalisen näkymän omaan metsään kaikille metsänomistajille.

Palvelun kehittäjät Marko Kari ja Ossi Kokki Stora Ensolta ja virtuaalinäkymä metsään. (Kuvaaja: Stora Enso)
Palvelun kehittäjät Marko Kari ja Ossi Kokki Stora Ensolta ja virtuaalinäkymä metsään. (Kuvaaja: Stora Enso)

Metsäyhtiö Stora Enso avaa verkkopalvelun, jossa metsänomistajat pääsevät katsomaan omaa metsäänsä virtuaalisesti. Ensi syksynä avattava palvelu on tarjolla kaikille metsänomistajille, mutta se edellyttää kirjautumista Stora Enson eMetsä-verkkopalveluun.

Palvelu perustuu useisiin tietolähteisiin, muun muassa Maanmittauslaitoksen korkeusmalliin sekä maaliskuussa avautuneisiin metsävaratietoihin. Näiden perusteella rakennetaan metsämaisema, jota käyttäjä pääsee tarkastelemaan joko ikään kuin metsässä kulkien tai ilmasta käsin. Maisemassa näkyvät puuston lisäksi maaston muodot, vesistöt, tiet ja rakennukset.

Metsän lisäksi käyttäjä saa nähdäkseen tilastaan kuviotietoja sekä arvion kuviolta seuraavan kymmenen vuoden aikana saatavista tuloista ja menoista. Esimerkiksi taimikon kohdella tuloja ei ole luvassa lainkaan, mutta menoja jonkin verran. Sen sijaan vartunut metsikkö tuo huomattavat tulot, mutta menopuolella ovat uudistamiskulut.

virtuaalimetsänäkymä
Oikeassa yläkulmassa olevassa laatikossa näkyvät kuvion koko sekä arviot kuvion tuloista ja kustannuksista seuraavan kymmenen vuoden aikana. (Lähde: Stora Enso)

Tarjolla on vain oman tilan tiedot, naapurin metsätietoja ei pääse kurkkimaan.

Tavoitteena helppokäyttöisyys

Metsänäkymä muistuttaa tietokonepelejä, joiden teknologiaa onkin hyödynnetty. Näin palvelusta on saatu helppokäyttöinen ja myös sellainen, että sitä voi verkkoselaimella käyttää. Se toimii tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella.

”Jokainen, jolla joku näistä on, pystyy tätä käyttämään. Tavoitteena on ollut helppokäyttöisyys”, Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen kertoo.

Hänen mukaansa kyse on visualisointivälineestä, uudesta tavasta tarkastella omaa metsää. Apua siitä uskotaan olevan etenkin niille metsänomistajille, jotka asuvat kaukana metsistään.

Partanen korostaa, että vastaavanlaista palvelua ei missään muualla voisi tehdä, sillä vain Suomessa on avoimet kuviotason metsävaratiedot.

Palvelua on tarkoitus kehittää tuomalla siihen uusia toimintoja. Jatkossa voitaisiin vaikka tarkastelle metsätöiden vaikutuksia eli näyttää, miltä metsikkö esimerkiksi harvennuksen jälkeen näyttää. Sekin on mahdollista, että korjuuta – moton liikkumista leimikolla – pääsisi seuraamaan reaaliaikaisesti palvelun avulla. Jatkokehityksessä kuullaan myös metsänomistajien toiveita.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka