Siihen aikaan, kun moottorisahat olivat homeliitteja ja puuntaimet paljasjuurisia, metsään mentiin vanhoissa rytkyissä. Koreilemattomuus oli miltei kunnia-asia monelle taka-aikojen metsämiehelle.
Onneksi kaikki on nyt paremmin. Metsävarusteita on tarjolla kaikkiin todellisiin ja kuviteltaviinkin tarpeisiin.
Selvitimme, miten metsänomistajat ja yrittäjämetsuri varustautuvat metsään. Lisäksi kyselimme lukijoidemme kokemuksia metsävarusteista: Kohtuuden väkeä, voisi sanoa – useimmat käyttävät varusteisiin rahaa ykkössatasia vuodessa. Yllätys ei ollut, että metsänomistajien suosikkivaruste oli raivaussaha.
Raivaussahan voi vuokrata
Monen mielestä kaikki kuluja aiheuttavat metsänhoitotyöt kannattaa tehdä itse, jos taidot ja aika riittävät. Mutta kannattaako? Onko järkeä hommata raivaussaha ja muut vermeet, jos taimikkoa on raivattavaksi hehtaarin verran vuodessa.
Ostopalveluna homma maksaisi alle viisi sataa euroa, mutta jos pitää raivaamisesta, niin miksipä ei ostaisi omaa sahaa. Hyvin huollettuna se kestää kohtuukäyttöä helposti kymmenen vuotta. Arvonlisäveron ja metsäverovähennyksen jälkeen 800 euron raivaussahasta jää maksettavaksi noin 450 euroa.
Tarkista kuulosuojaimet
Raivatessa tärkeintä on suojata silmät ja korvat. Kypäräpaketti on raivaussahatöissä hyvä, mutta on syytä varmistua, että kuulosuojaimet toimivat kunnolla. Muuten sahan käyntiääni alkaa rasittaa ja vaarantaa kuulon. Kuulosuojaimien pehmeät osat on syyttä vaihtaa vuoden parin välein.
Lisäksi tarvitset kunnon jalkineet. Kengän on oltava keveä ja pohjan vankka sekä pitävä. Ohutpohjainen kumisaapas on epämukava ja vaarallinenkin metsässä.
Kun käytetään moottorisahaa, on jalassa oltava aina viiltosuojatut housut ja jalkineet.
Puhelimesta maastokartta
Tärkeä turvalaite on myös matkapuhelimeen ladattava 112-sovellus. Sen avulla voit hädän tullen viestiä sijaintisi hälytyskeskukselle. Metsätöissä puhelin on paras säilyttää pienessä, vesitiiviisti sulkeutuvassa Minigrip-pussissa.
Puhelimeen kannattaa ladata myös karttaohjelma. Metsäyhtiöillä ja metsänhoitoyhdistyksellä on tarjolla sovelluksia, joissa karttapohjana on metsäsuunnitelman kuviokartta. Sen avulla tietää tarkalleen, paljonko työmaasta on vielä tekemättä.
Villa ei haise
Kesäkelillä tekninen alusasu alias urheilukerrasto on mukavin. Koleilla säillä merinovillakerrastot ovat ylivoimaisia. Ne ovat hintavia, mutta kylmästä ja märästä ei metsätöissä kannata kärsiä. Väliasuksi sopii ohut fleece-kerrasto. Metsäfirmojen jakamat putkihuivit ovat erinomaisia kaulureita kylmään metsään.
Villa on sikälikin mukava materiaali, ettei hienhaju tartu siihen. Kamppeet säilyvät raikkaina, kunhan tuulettaa ne käytön jälkeen.
Teknisiin alusasuihin ja muihin työvaatteisiin syöpyvä hienhaju irtoaa, kun liottaa alusasua etikkavedessä puolisen tuntia ennen pesua. Suositeltava seos on yksi osa etikkaa ja neljä osaa vettä.
Työpuseron kaksi tärkeää ominaisuutta kesällä ovat ilmavuus ja kyky pitää itikat loitolla. Esimerkiksi Forest Shieldin kevyt työpusero tai Husqvarnan kesäpusero toimivat kuumalla hyvin. Tavallisella metsurin puserolla pärjää talveen asti, kun alusasukerrosten määrä sovitetaan lämpötilan ja työn kuormittavuuden mukaan.
Raivaussahaukseen sopivia työhousuja on tarjolla lukuisilta valmistajilta. Myös parhaat viiltosuojahousut ovat käyttökelpoiset syksyn tullen.
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 5/2018.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään