Ruotsissa on syntynyt erikoinen riita siitä, kuka omistaa Uppsalan lähistölle pudonneen meteoriitin. Maanomistaja katsoo, että rahallisestikin arvokas rautameteoriitti kuuluu hänelle. Löytäjät olivat eri mieltä, joten kiistaa lähdettiin ratkomaan oikeudessa, eikä käräjöinnissä ole säästelty kruunuja.
Käräjäoikeus päätyi löytäjien kannalle, mutta hovioikeus määräsi meteoriin maanomistajalle. Äskettäin Ruotsin korkein oikeus ilmoitti ottavansa asian käsiteltäväkseen. Sen ratkaisusta odotetaan asiaa linjaavaa ennakkotapausta.
Omistusoikeus epäselvä Suomessakin
Ratkaisu kiinnostaa Suomessa muun muassa Tähtitieteellinen yhdistys Ursaa, vaikka Ruotsin päätöstä ei suoraan voikaan soveltaa meillä.
”Meillä kaivoslaki sallii pienten kivinäytteiden keräämisen, ja niiden etsintään saa käyttää metallinpaljastimia. Ruotsissa metallinpaljastimien käyttöön tarvitaan sekä viranomaisten että maanomistajan lupa”, kertoo Ursan tulipallotyöryhmän analyytikko Jaakko Visuri.
Hän tulkitsee, että Suomessa löytäjä voisi pitää pienet meteoriitit.
MTK:n juristi Jenni Hunnakko toteaa, ettei asiasta ole Suomessa oikeuskäytäntöä. Hän epäilee, ettei kokonaisia meteoriitteja voisi omia kaivoslain nojalla.
”Kaivoslain tarkoituksena on mahdollistaa mineraalien löytäminen ja esiintymien kartoittaminen. Jos kokonainen meteoriitti viedään löytöpaikaltaan, kyse ei ole pelkästä löytämisestä ja kartoittamisesta, koska meteoriitin mukana viedään koko esiintymä.”
Hän soveltaisi asiaan jokaisenoikeutta. Se sallii pienimuotoisten kivien keräämisen toisen maalta, mutta isoa meteoriittia tuskin voisi vielä jokaisenoikeuden nojalla toisen mailta.
”Ympäristöministeriön jokaisenoikeuksia koskevan oppaan mukaan toisen maalta voi kerätä yksittäisiä kiviä, mutta ei kottikärryllistä. Lisäksi oppaassa puhutaan arvottomien asioiden hyödyntämisestä. Meteoriiteilla on rahallistakin arvoa.”
Lapiolla tehtävää järeämpää kaivamista ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa.
Maa-ainesta vai irtainta
”Jos meteoriitti on uponnut niin lujasti maahan, että se sekoittuu maa-ainekseen, se saattaisi kuulua maanomistajalle, koska maa-aines on maanomistajan omaisuutta mukaan lukien maa-aineksen kivet ja soran”, pohtii Arvolexin päälakimies Pipsa Mörn. Arvolex on entiseltä nimeltään Maanomistajien Arviointikeskus.
Jos taivaalta pudonnut kappale on peräisin avaruualuksesta tai satelliitista, siitä on ilmoitettava viranomaisille. Sen paremmin maanomistaja kuin löytäjäkään saa kajota löytöön, jota koskee laki avaruuslentäjien pelastamisesta ja palauttamisesta sekä avaruusesineiden palauttamisesta.
Löytötavaralakikaan ei päde metsästä löytyvään meteoriittiin. Laki koskee vain esineitä, joilla on ollut omistaja.
Sama koskee muinaismuistolakiakin. Se koskee vain yli satavuotiaita ihmistoiminnan jälkeen jättämiä esineitä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään