”Joulukuusen kasvatus on kuin maratonia juoksisi”

Joulukuusten kasvatuksessa kymmenen vuoden työ huipentuu yhden viikon myyntiin, kertoo Pekka Anttonen. Tässä sarjassa tapaamme metsänomistajia heidän työmaillaan.

 (Kuvaaja: Else Kyhälä)
(Kuvaaja: Else Kyhälä)

”Istutin ensimmäiset joulukuusen taimeni vuonna 1997. Ne olivat serbiankuusia.

Työurani tein pankkialalla. Ajatus joulukuusten kasvattamisesta lähti liikkeelle, kun Lopella asuessani tutustuin Haapastensyrjän taimitarhalla tehtävään joulukuusten jalostukseen.

Kasvatan joulukuusia kotitilallani Vihdissä. Muutaman hehtaarin alalla kasvaa metsäkuusta, serbiankuusta, mustakuusta ja jonkin verran pihtaa. Kaikki joulukuuset ovat luomusertifioituja. Joulukuusten lisäksi myyn leikkohavuja.

Tämä on tällaista näpertelyä, myyntiin tulee vuosittain 500–1 000 joulukuusta. Ammattimaisemmilla kasvattajilla myyntimäärät ovat kymmenkertaisia.

Kaitilan kuusi -yritykseni joulukuusia on saatavilla pääkaupunkiseudulla ja lähikunnissa. Joulukuusensa voi myös tulla hakemaan suoraan tilalta. Jonkin verran myyn kuusia myös muille kuusikauppiaille.

Tilamyynti on joulukuusikaupan perusta. Se on kasvattanut viime vuosina suosiotaan. Joulukuusen hakijat voivat valita itselleen mieluisen kuusen ja halutessaan kaataa sen itse. Kuusta tullaan usein hakemaan useamman sukupolven voimin. Kuusen hakijoille on tarjolla traktoriajelua, pulkkamäkeä ja pientä purtavaa.

Yrityksen toiminnassa on mukana koko perheeni. Kiireisimpinä aikoina olemme palkanneet avuksi paikallisia nuoria.

Joulukuusten kasvatus on pitkäjänteistä työtä, kuin maratonia juoksisi. Vuonna 1997 istuttamiani serbiankuusia aloin kaataa myyntiin vuonna 2007.

Eniten työllistää kuusten leikkaus. Sitä pitää tehdä joka vuosi. Kuusten kasvatuksen lisäksi pitää hallita erilaisten koneiden käyttö, talousasiat ja markkinointi.

Joulukuusten kasvatuksessa kymmenen vuoden työ huipentuu yhden viikon myyntiin. Iloa työhön tuovat asiakkaat. Monista on tullut enemmän kuin hyvänpäiväntuttuja.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito