Kova paketti pukinkonttiin

Raiten viilausteline on toimiva ja huolellisesti viimeistelty, siis oiva joululahja raivaussahurille.

Raite kiinnitetään pöytälevyyn. Kiinnitysruuvin lyhyyden vuoksi valmistaja on liittänyt mukaan vaneripalan, joka pannaan ruuvin ja pöydän väliin.(Kuvaaja: Sami Karppinen)
Raite kiinnitetään pöytälevyyn. Kiinnitysruuvin lyhyyden vuoksi valmistaja on liittänyt mukaan vaneripalan, joka pannaan ruuvin ja pöydän väliin.(Kuvaaja: Sami Karppinen)

Vielä pari vuotta sitten markkinoilla ei ollut yhtään raivaussahan terän viilaukseen tarkoitettua telinettä. Nyt niitä on kaksin kappalein.

Iso ansio viilaustelineiden markkinoille tulosta kuuluu Metsälehden metsätyöasiantuntija Risto Mykkäselle, joka erinäisillä metsämessuilla on käyttänyt ja esitellyt Toivalan metsäkoulussa vuosia sitten valmistettua viilaustelinettä.

Siitä on otettu mallia luvan kanssa. Ensimmäisen kaupallisen version esitteli Uittokalusto (testi Metsälehti Makasiinissa 6/2017). Heti perään omansa sai valmiiksi Raite-teroituskoneista tunnettu yrittäjä Veijo Honkamäki.

Uittokaluston viilausteline on toimiva, mutta metallityön laatu venäläistä keskitasoa. Siihen verrattuna ruostumattomasta teräksestä valmistettu Raite on huolella työstetty, hienostunut esine.

Jämäkkä kiinnitys

Viilausteline kiinnitetään pöytään. Kiinnitysruuvi on turhan lyhyt. Sen takia valmistaja on liittänyt telineen mukaan tulitikkuaskin kokoisen vanerinpalan, jonka voi laittaa kiinnitysruuvin ja pöytälevyn väliin. Teline pysyy tukevasti paikallaan, vaikka vaneripalan asettaisi poikittain pöytälevyn ja ruuvin väliin.

Viilattava terä irrotetaan sahasta ja kiinnitetään telineeseen mutterilla, jota kiristetään ja avataan kymmenen sentin pituisesta varresta. Ratkaisu on toimiva. Kiinnitys on jämäkkä ja vaivaton. Telineeseen kiinnitettyä terää voi sekä viilata että harittaa.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 8/2017.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat