Suomessa on pitkät perinteet luonnonmateriaaleista valmistetuista joulukoristeista. Silti kauppojen hyllyt notkuivat 2000-luvun alussa muovisia kuusenkoristeita.
Teolliseksi muotoilijaksi valmistunutta Anne Pasoa muovi ei miellyttänyt. Paso oli lapsesta asti ideoinut ja rakentanut joulukuusenkoristeita. Hän päätti kehittää markkinoille suomalaisena käsityönä suomalaisesta puusta valmistetun koristeen. Näin syntyi leikatusta vanerista koottava joulukuusenpallo. Se oli myös Anne Pason ja hänen puolisonsa Mikko Pason perustaman Lovi Oy:n ensimmäinen tuote.
”Ajattelin, että siitä täytyy tehdä kolmiulotteinen palapeli, jotta loppukäyttäjä saa myös ilon koota sen. Meni pari kolme vuotta, kunnes lopullinen rakenne hahmottui ja hain ja sain sille patentin”, Paso kertoo.
Paso myi ensimmäiset pallot Tampereen joulumyyjäisissä vuonna 2003. Samalla rakenteella on sittemmin kehitelty viitisenkymmentä tuotetta. Tuotteista suurin – nelimetrinen koottava joulukuusi – tosin vaati liitoksen kehittämistä ja uuden patentin.
Yrityksen vilkkain myynti ajoittuu joulun tienoille, mutta enenevässä määrin tuotteita myydään ympärivuotisesti. Joulukoristeiden ohella myynnissä on muita designtuotteita, kuten tänä vuonna markkinoille tullut siili.
Päämarkkinat ovat alusta asti olleet ulkomailla, etenkin Länsi-Euroopassa ja Japanissa.
Kaikki omalta tehtaalta
Kotimaiset metsät ja puuraaka-aineen ainutlaatuinen luonne innostivat Pasoa jo opiskeluaikoina.
”Pitää ymmärtää puun elämistä. Se ei ole tasalaatuista. Koen, että kun on rajoitteita, se on aina luovuudelle mahdollisuus”, Paso kuvailee.
Tuotteet tehdään kotimaisesta FSC-sertifioidusta koivuvanerista, jota ostetaan sahayhtiö Koskiselta. Vanerilaaduksi valikoitui hienovaneri, joka on tavallista ohuemmista viiluista valmistettu ja sileäpintainen.
Valmiiksi tuotteiksi vaneri työstetään yrityksen tuotantolaitoksella Jäälissä Oulussa. Tuotannosta vastaa kymmenen hengen porukka. Vaneriarkit leikataan vesileikkurilla, hiotaan, maalataan ja pakataan itse. Paso vastaa tuotteiden ja tuotannon suunnittelusta.
”Mietin polkua materiaalista loppukäyttäjälle jatkuvasti. Se on oman tuotannon etu, että näen, missä on parantamisen varaa.”
Tilauksen ehtona FSC
Omasta tuotannosta on ollut hyötyä myös korona-aikana. Kun kaikki on omissa käsissä, asiakkaiden toiveisiin on pystytty vastaamaan nopeasti.
Kun korona seisautti kaiken maaliskuussa 2020, Lovin pelastus oli Nestlen suuri joululahjatilaus. Nestle tilasi rekkalastillisen tummanvihreitä kuusia, joissa oli punaisia lintuja. Edellytyksenä oli, että tuotteilla on FSC-sertifikaatti. Lovi sai sen kahdessa viikossa ja tilaukseen lyötiin nimet alle.
”Koko kesän teimme niitä, ja rekka tuli ja vei ne suoraan Sveitsiin. Kyllä se lämmitti sydäntä”, Paso muistelee.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.