Suomen korkeimman puukerrostalon rakennusurakka Joensuun Penttilänrannassa on edennyt runkorakenteen viimeistelyyn.
Pielisjoen varteen nousevan, Light House Joensuuksi nimetyn rakennuksen runko valmistuu jouluun mennessä. Yhden kerroksen seinät nousevat kahdessa viikossa.
”Vuodenvaihteen yli menee, että rakennuksen päällä on lopullinen vesikatto. Asuntojen sisäpuoliset työt jatkuvat elokuun loppuun asti”, sanoo kohdetta rakennuttavan opiskelija-asuntoyhtiö Joensuun Ellin toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen.
Ennätyskorkean puukerrostalon materiaaliin vaikutti yhtiön omistajan linjaus.
”Joensuun kaupungilla on ollut tahtotila, että Penttilänrannan alueelle tulisi mahdollisimman paljon puurakentamista. Kaupungin yhtiönä Joensuun Elli lähti tekemään esimerkkiä, jotta muutkin pystyisivät rakentamaan puusta”, Ojalainen sanoo.
Joensuun kaupungin omistama yhtiö rakennuttaa kovan kysynnän myötä opiskelijoiden käyttöön useita uusia kerrostaloja. Tämän ja ensi vuoden aikana se saa käyttöönsä yli 500 uutta asuntoa.
Edelliset Joensuun Ellin rakennuttamat puurakenteiset kohteet valmistuivat vuonna 2013. Silloin rakennetut 96 huoneistoa olivat Suomen ensimmäisiä CLT-levyrunkoisia asuntoja.
Ensimmäinen laatuaan maailmassa
Rakennukseen tulee lähes 120 yksiötä ja kaksiota. Opiskelijat voivat hakea asumisoikeutta melkein 50 metrin korkeuteen nousevaan taloon jo nyt. Asumaan siihen pääsee syyskuussa.
Vaikka rakennus ei tule olemaan maailman korkein puukerrostalo, siihen on käyty tutustumassa muistakin maista.
Toisista maailman korkeista puukerrostaloista Light House Joensuu erottuu sen erityisen runkorakenteen takia. Norjan Bergenissä vastaavan korkuisen puukerrostalon runkoa on jäykistetty betonilla, mutta Joensuussa betonia löytyy vain pohjakerroksesta.
”Rakennuksen runkorakenne on Stora Enson LVL-levyä Varkaudesta, ja runko on jäykistetty terästangoin. Tällä tavoin ei puukerrostaloa ole ennen tehty”, Ojalainen sanoo.
Toimitusjohtaja hämmästelee, kuinka paljon huomiota rakennustyömaa on saanut. Ryhmiä on vieraillut melkein viikoittain.
”Japanistakin on tulossa porukkaa tutustumaan. Maanjäristysalueillahan puurakentaminen on tosi hyvää. Se antaa periksi, eikä sorru samalla tavoin kuin jäykemmät betoni- tai teräsrakenteet.”
Julkaistu Metsälehdessä 22/2018
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään