Kommentit (2)

  1. Giljotiini on köyttökepoinen vasta siinä vaiheessa ,kun metsä on ihmisen hoitoon verrattaessa jo ”teholla”. Eli tarvitsee rajuja leikkauksia ,joista toipuminen on epävarmaa. Joudutaan turvautumaan amputaatioon raajan tai useamman kohdalla tai potilas jopa menehtyy hoitoa odotellessaan tai ainakiin päätyy tilaan ,joka ei vastaa odotuksia.
    Kannattaakin muistaa tämä ,kun luetaan mainoksia giljotiinista ja energiapuunkorjuusta metsänhoitomenetelmänä. On siis kyse tehohoidosta ,jonka lopputulos ei ole ennustettavissa. Markkinalauseet , joissa ostetaan leimikot raivaamattomina , ovat vain merkki siitä ,että työmaita ei ole riittävästi ja on jouduttu laskemaan rimaa alemmas.
    Oikea-aikainen raivaus on metsälle parasta lääkettä ja huomattavasti kustannustehokkaampaa verrattuna isompien koneiden avulla metsän kannalta liian myöhään toteutettuihin toimenpiteisiin.

  2. Kannattaa vilkaista lukijoiden kuvissa ”Siistiä taimikkoa” ja ”30 vuotta sitten istutettua kuusikkoa” keskenään , niin käy ilmi ,mistä on usein kysymys. Jälkimmäinen palsta ei tosin päätynyt energiaksi , vaan vasta pitkän odotuksen jälkeen korjattiin ennakkoraivattuna ainespuuksi. Markkinat aivät aina kohtaa ,vaikka isolle energiapuuta käyttävälle laitokselle kertyy kuvan kohteelta matkaa vain pari peninkulmaa.

Tekniikka Tekniikka