Alussa oli kaivinkone ja paljon hoidettavia taimikoita. Sitten mies hankki Mensen raivauspään, eivätkä vesakot sen koommin ole rehottaneet Jarmo Pietilän suvun metsissä Jyväskylän Korpilahdella.
Kaivinkonemiehelle taimikonhoito on talvityötä, kesällä sama kone muun muassa mätästää istutusaloja. Huhtikuun puolivälissä työn alla ovat kauden viimeiset koneraivaukset.
”Telojen alle pakkautuva lumi nostaa konetta hieman, joten maavara kasvaa ja taimivauriot vähenevät. Lumi pehmittää myös koneen kulkua”, Pietilä kertoo.
Pietilän koneessa on pidennetty puomi, joten kerralla voi raivata leveydeltään 20-metristä vyöhykettä. Parhaimmillaan konetyö on varhaisperkauksilla, mutta Pietilä on raivannut myös varttuneita taimikoita.
Kulku-uralle sattuvia taimia ei väistellä, vaan ne saavat taipua koneen alle. Tätä varten koneessa on tasainen pohjalevy, joka vähentää alle jäävien taimien vaurioitumista.
”Taimea ylittäessäni painan kaivurin puomia maata vasten koneen edessä. Näin koneen etureuna kohoaa ja taimella on enemmän tilaa taipua koneen alle. Kolmi-nelimetrisetkin taimet taipuvat yleensä vahingoittumatta koneen alle.”
Niittokoneen tyyliin
Tällä kertaa varhaisperattavana on alle metrin mittainen istutuskuusikko. Mensen raivain leikkaa kuin vanhan ajan niittokone: päällekkäiset terät liikkuvat vastakkaisiin suuntiin ja terän sakaroiden väleihin jäävät vesat katkeavat.
Runsas poistuma hidastaa konetyötä. Taimien lähellä kasvavien vesojen katkominen taimia varoen hidastaa työtä entisestään.
Pietilän mukaan kymmentuntisen työpäivän aikana ehtii perata kolmisen hehtaaria taimikkoa. Varttuneemmassa taimikossa työ on hitaampaa.
Varhaisperkauksella konetyö maksaa 400–450 euroa hehtaarilta ilman arvonlisäveroja ja varttuneessa taimikossa reilut 500 euroa. Hinta on samaa luokkaa kuin metsäyhtiöiden tai metsänhoitoyhdistysten laskutus metsurin tekemästä taimikonhoitotyöstä.
Takana loistava tulevaisuus
Kymmenkunta vuotta sitten odotukset koneellisesta taimikonhoidosta olivat korkealla. Koneiden toivottiin ratkaisevan metsänhoidon kustannusten nousu ja alaa uhannut työvoimapula.
Mensen raivauspään lisäksi tarjolla oli Pentin Pajan vesakonkitkentäkone ja pienmetsäkone Usewoodiin asennettu raivausterä.
Sittemmin konetyö on lähes loppunut. Koneet eivät ole voittaneet kustannuskilpaa, eivätkä raivaajatkaan vielä ole loppuneet. Isoista toimijoista vain UPM tarjoaa koneellista kitkentää varhaisperkauksille.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Ei norsua posliinikauppaan.
Raivaussaha ja ihmissilmä on edelleen paras vaihtoehto.