Kokeiltua | Tervetuloa sade!

Sipin Keiu-sadeasu on mukavimmasta päästä metsätöihin ja kalvoasuksi hinnaltaankin siedettävä.

Syksyisessä metsässä on yleensä märkää, satoipa tai ei. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Syksyisessä metsässä on yleensä märkää, satoipa tai ei. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Ensin muutama peruste varautumiseen syksyisiin sateisiin: Täydellisessä maailmassa kaikki raivaukset voi tehdä poutakelillä, mutta se ei aina onnistu. Syksyisessä metsässä on märkää ja kylmää, vaikka ei sataisikaan. Silloinkin metsätöihin tarvitaan sadeasu.

”Keiu” on japania ja tarkoittaa ”tervetuloa sade”. Näin japanilaiset kuulemma toivottavat toisilleen, kun kuiva muuttuu monsuunisateiksi.

Mutta onko Keiu oikeasti niin hyvä, että raivaussahurikin kehtaa sateen toivottaa tervetulleeksi? Kokeilumme perusteella kyllä.

Keiussa on asun valmistajan, belgialaisen Sioenin, Siopor-kalvo, joka toimii kuten muutkin Goretexin kaltaiset kalvot. Sen siis luvataan pitävän sadeveden loitolla ja läpäisevän hikoilun tuottamaa kosteutta. Näin tapahtuu, koska sadeveden molekyylit ovat isompia kuin hikipisaroiden.

Tätä ei kannata tulkita niin, että Keiut päällä raivaussahuri pysyisi kuivana lokakuun sateilla. Ei pysy, kuten ei millään muullakaan sadeasulla. Kalvon läpäisevyys ei riitä haihduttamaan kaikkea hikeä, jota keho riuskatahtisessa raivaamisessa tuottaa.

Tärkeintä on, että Keiu pitää sahurin lämpimänä ja asu on mukava. Lisäksi materiaali on kevyttä, eikä sadekelilläkään vety.

Sopivat metsään

Keiu-sadeasun muotoilu vastaa metsurin työasuja. Pusero on selkäosastaan pidennetty, joten ristiselkä ei altistu kylmälle. Kainaloiden alla on vetoketjuin avattavat tuuletusaukot. Kaulus on muhkean korkea, joten se suojaa viimalta. Kauluksen sisällä on myös huppu.

Taskuja on kolme sekä lisäksi povitasku. Taskut jäävät pääosin raivaussahan valjaiden alle puristuksiin.

Housut ovat väljät ja uumalta joustavat. Taskuja ei ole, eikä vetoketjullista sepalusta. Hyvää ovat koko lahkeiden mittaiset vetoketjut, jotka avaamalla housut voi pukea metsäkenkiä riisumatta.

Lahkeiden suulla vetoketju lukitaan nepparilla. Toisesta lahkeesta neppari irtosi ensimmäisenä sahauspäivänä ja toinen avautui herkästi. Käytännössä lahkeiden vetoketjut pysyivät hyvin kiinni ilman neppariakin.

Kooltaan Keiut ovat reilut. L-koon takki ja housut sopivat hyvin vähän alle 180-senttiselle toimittaja-raivaajalle, jonka vartalon muoto ei muistuta maratoonaria. Housujen kanssa kannattaa metsätöissä käyttää tukevia henkseleitä.

Takki maksaa 119 euroa ja housut 79 euroa. Kumisadetakkeja saa huomattavasti halvemmalla, mutta metsätöihin tarkoitetuksi kalvoasuksi Keiu on edullinen.

Sip-asujen valmistaja Sioen on Belgiassa päämajaansa pitävä teknisten tekstiilien ja turva-asujen valmistaja. Taannoin yhtiö osti suomalaisen kellunta-asuja tekevän Ursuitin.

Kommentit (1)

  1. Sitä olen muutaman vuoden ihmetellyt, kun keskitetty varustehankinta metsureita työllistävien yritysten kesken loppui -> Uusissa varusteissa, sade ja osa metsuripusakat, EI ole heijastimia!! Kun joku säädöshän ne määrää. Housuissakin olisi hyvä olla takkien ja pusakoiden lisäksi.

    Miettikääpä pimeästä sateisesta metsästä metsätielle tallustava metsuri.

    Tai onnettomuustapahtuma, ei löydy pimeässä musta möykky.

Tekniikka Tekniikka