Kokeiltua | Budjettiketjulla pärjää pöllinteossa

Trilink-teräketjut ovat halpasarjan parhaasta päästä. Niillä suoriutuu mainiosti ranka- ja kuitupuun sahaamisesta.

Trilink-ketjuja oli help- po viilata. Teräham- paiden liika kovuus ei haitannut. (Kuva: Mikko Riikilä)
Trilink-ketjuja oli help- po viilata. Teräham- paiden liika kovuus ei haitannut. (Kuva: Mikko Riikilä)

Trilink-teräketjut ovat tuttuja pienkoneliikkeiden tarjouslaareista tyyliiin: ”Tästä ketju kympillä!” Markkinoiden kalleimmat vastaavat ketjut maksavat yli 30 euroa, joten säästö on melkoinen.

Trilink valmistetaan Kiinassa. Valmistaja on yhdysvaltalainen Arrowhead Engineered Products. Se voi vaikuttaa ketjun laatuun.

Kohtalaisesta laadusta kertonee sekin, että Uittokaluston mukaan iso osa suomalaisista koneyrittäjistä on siirtynyt käyttämään edullisia Trilink-ketjuja.

Me kokeilimme pieniin ja keskikokoisiin moottorisahoihin tarkoitettuja 3/8 LP- ja 0,325-jaollisia teräketjuja Stihl MS 241- ja Husqvarna 560 XP -moottorisahoissa.

Ensimmäinen ja hiukan yllättäväkin huomio oli, että Trilink-ketjut eivät uutena veny. Se vähentää teräketjun laipalta karkaamista. Tältä osin ketju on ihan parhaiden joukossa.

Toinen plussia tuova havainto oli ketjun hyvä viilattavuus. Terähampaissa ei ollut viilausta vaikeuttavaa liiallista kovuutta, kuten halpaketjuissa joskus tapaa olla. Tosin yhdessä Trilink-ketjuista hampaiden pintakovuus häiritsi ensi viilausta, mutta sen jälkeen ongelmia ei ollut.

Kuusikon ensiharvennuksessa riitti, kun terähampaat viilattiin kevyesti joka toisella tankkauksella.

Trilink-ketjulla irtosi neljä kiekkoa 20-senttisestä kuusipöllistä noin 12 sekunnissa.

Sahauskoe yllätti

Vertailimme Trilink-ketjun leikkuutehoa keskihintaiseen Oregonin Speedcut-ketjuun ja Puuilossa 6,90 euroa maksaneeseen, niin ikään kiinalaisvalmisteiseen Norrköping-ketjuun. Koesahaukset tehtiin Husqvarna 560 XP -moottorisahalla.

Kokeilimme, kuinka kauan eri ketjuilla kesti sahata neljä kiekkoa läpimitaltaan 20-senttisestä kuusipöllistä. Pakkasta oli kymmenen astetta ja puu oli jäässä, mikä lisää sahausvastusta.

Trilinkillä neljä kiekkoa irtosi 12,2 sekunnissa. Leikkuuteholtaan ketjujen parhaimmistoon lukeutuvalla Oregonin Speedcutilla sahausaika oli 10,3 sekuntia.

Yllättäen Norrköping-ketju päihitti Trilinkin sahauskokeessa. Sen sahausaika asettui 11,2 sekuntiin.

Teimme kaikilla ketjuilla kolme toistoa. Sahauskokeessa käytetyt ketjut olivat uusia.

Hyvä ketju kuitupuuhakkuisiin

Haimme vastausta kysymykseen, kannattaako teräketjun hinnassa säästää.

Trilinkistä puhuttaessa vastaus on kyllä. Se on käyttökelpoinen ketju poltto- ja kuitupuuhakkuisiin. Ongelmaton käytettävyys on tärkeämpi ominaisuus kuin parhaista ketjuista jäävä leikkuuteho, kun sahattavana on enintään parikymmensenttisiä puita. Eikä maahan tai vänkäriin sahaaminenkaan harmita yhtä paljon kuin kalliimmalla ketjulla.

Tilanne on toinen, jos sahattavana olisi esimerkiksi paksuja tontti- ja pihapuita. Silloin kannattaa satsata leikkaavuuteen.

Norrköping-ketjua emme sen hurjan venyvyyden vuoksi ottaisi metsätöihin. Ketju piti kiristää neljästi ensimmäisen puolen tunnin aikana.

Jos kiristys unohtuu, ketju irtoaa helposti laipalta. Tällöin ketjun vetolenkit vaurioituvat ja ketju taittuu, mikä heikentää ketjun kestävyyttä.

Trilink-ketjut

  • 0,325-, 3/8 LP- ja 3/8-jaollisia
  • Useita pituusvaihtoehtoja
  • Valmistusmaa Kiina

Hinnat

  • 3/8 LP ja 0,325 ketjut 10,90 euroa (sis alv)
  • 3/8 ketjut 13,90 euroa

Plussat ja miinukset

+ venymättömyys
+ hyvä viilattavuus

– leikkuuteho

Kommentit (1)

  1. Pihapuista, itse olen nyt yhden ketjun verran kaadellut 560xpg:llä ja 20″ tuuman laipalla puita ihmisten nurkista ja hyvin toimii siinäkin. Puiden koko sellainen että yltää yhdeltä puolen sahaamaan kerralla.

Tekniikka Tekniikka