Husqvarnan mukaan sen akkusahamalliston lippulaiva, Husqvarna 540 iXP, vastaa suorituskyvyltään 40 kuutiosenttimetrin polttomoottorisahoja. Tämä näyttää pitävän paikkansa. Työkunnossa saha painaa 5,5 kiloa, mikä sekin on samaa luokkaa 40-kuutioisten bensasahojen kanssa.
540 iXP saa sähkönsä 36 voltin litium-ioni-akusta, jonka teho 337 wattituntia. Se lienee akkusahojen tehokkain. Stihlin tehokkaimman akkusahan MSA 220:n akun teho on 281 wattituntia.
Tauottomaan sahaukseen Huskun akussa riitti virtaa 12 minuuttia. Vähäoksaisen koivikon kakkosharvennuksessa akku riitti 70–75 minuutiksi. Akun kesto on paras akkusahoista mittaamamme. Stihlin MSA 220:n vastaavat sahausajat olivat kahdeksan ja 35 minuuttia.
Tyhjän akun lataaminen QC 330 -laturilla kesti reilun tunnin. Hankintametsuri voisi siis aamupäivällä sahailla akullisen, tulla lounaalle ja antaa akun latautua. Iltapäiväksi pääsisi taas sahailemaan.
Sahauskokeen tulos yllätti
Husqvarnan 540 iXP:n ketjunopeus on 24 metriä sekunnissa. Vauhti on samaa luokkaa ammattilaissarjan bensasahojen ja kilpailija-Stihlin kanssa.
Kokeilimme leikkuutehoa sahaamalla kertapainalluksella kiekot kolmesta päällekkäin asetetusta noin 18-senttisestä, oksattomasta koivupöllistä.
Vertasimme leikkuutehoa Stihlin akkusahaan. Lisäksi teimme samat sahaukset kevytsahalegenda Stihl MS 200:lla sekä 47-kuutioisella Jonseredin CS 2147 ammattisahalla, joka on Husqvarna 346 XP:n rinnakkaismalli.
Akku-Huskulla kolme pölliä katkesi keskimäärin 7,3 sekunnissa, Stihliltä sama sahaus kesti kaksi sekuntia kauemmin. Koesahauksissa käytettiin uusia ketjuja.
Husqvarnan moottori väänsi paremmin ja kesti painaa puuhun voimakkaammin kuin Stihl. Osin leikkuutehoa parantaa sahan vakiovarusteena oleva kapea, 1,1 millimetrin ketju-uralla liikkuva teräketju. Stihlin MSA 220 on varustettu 1,3 millin uraan sopivalla ketjulla.
Kiekkosahauskokeemme suurin yllätys oli, että tehokkaana tunnettu Stihlin MS 200 hävisi niukasti Stihlin ja selvästi Huskun akkusahalle. Ammattilaisjonssi rykäisi koivupöllit poikki 5,6 sekunnissa.
Hintoihinsa tulee
Huskun akkusaha – yhtä lailla kuin Stihlin – palvelee valtaosaa moottorisahan tarvitsijoista. Husqvarnasta on tarjolla myös puunhoitajille tarkoitettu yläkahvallinen T540i XP -malli.
Uusien akkusahojen teho riittäisi helposti myös hankintahakkaajien tarpeisiin. Metsäkäytön jarruna on edelleen akkujen teho ja sahan hinta.
Yhden akun ja laturin kanssa Husqvarna 540 iXP:n hinta kohoaa 1 200 euroon. Vara-akun kanssa hinta nousisi yli 1 500 euron. Se olisi jo jokseenkin astronominen hinta kevyestä moottorisahasta, vaikka kuinka muistelisi maksavansa akkujen hinnassa käytännössä myös sahan koko elinkaaren bensakulut.
Stihlin MSA 220:n saa yhdellä akulla ja laturilla 870 eurolla. Sekin on paljon pöllisahasta, mutta hinta jää kahdellakin akulla alemmaksi kuin Husku perusvarustuksella.
Husqvarna 540 IXP
- Bli 300 akku 36 V
- akun tyyppi litium-ioni
- akun paino 2 kg
- terälaippa 14 tuumaa (35 cm)
- teräketju 0,325-jaollinen, 1,1 mm uralla
- sahan paino työkunnossa 5,7 kg
- sahan suositushinta ilman akkua 749 euroa
- Bli 300 akku 349 euroa
- QC 330 laturi 129,90 euroa
- saha työkunnossa 1227,90 euroa
Plussat ja miinukset
+ leikkuuteho
+ akun kapasiteetti
+ käsiteltävyys
– hinta
- Lisää aiheesta: Stihl MSA 220 – Sähkösaha tunnin savottaan
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.