Koivutukin kysyntä on ollut Keski-Suomessa keväästä asti niin hurjaa, että metsäkoneenkuljettajia on pitänyt opastaa olemaan piittaamatta laatuvaatimuksista.
”Ohjeena on ollut, että tehkää tukki kaikista minimimitat täyttävistä rungoista. Tämä on vaatinut kuskeilta totuttelua, sillä normaalisti koivutukkia on tehty tarkkojen vaneritukkien laatukriteereiden mukaan”, sanoo myyntipäällikkö Henri Mommo Metsänhoitoyhdistys Päijänteestä.
Käytännössä tukki tehdään yhdistyksen työmailla tällä hetkellä lähes kaikista koivuista, joista saa kolme metriä pitkän ja latvaläpimitaltaan 17-senttisen tukin. Yhdistys toimittaa koivutukin kumipyörillä Rigawoodille Sastamalaan saakka.
”Tällä hetkellä tuntuu, että kysyntää riittää. Taustalla on varmasti puuntuonnin tyrehtyminen Venäjältä. Sitä on mahdotonta arvioida, että kauanko tilanne jatkuu tällaisena.”
Koivulla havutukin tukkiprosentteihin
Toistaiseksi koivutukki kuitenkin vetää ja Mommolla on metsänomistajille selvä viesti.
”Jos omassa metsässä on järeää koivua myytäväksi, niin sitä kannattaa laittaa nyt markkinoille. Omalta ostajalta on hyvä kysyä, että millaisin mitoin koivutukki tehdään”, hän muistuttaa.
Mommon mukaan yhdistyksen leimikoilla voidaan päästä koivun osalta jopa havutukkien tukkiprosentteihin myös harvennusmetsissä.
”Myyjälle tämä on huipputilanne, sillä koivutukin hintakin on hyvä.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Mutta itä-Suomessa vaneritehtaiden vieressä tehdään 20 cm latvaan ja lopulta ajetaan kuiduksi jos ei unohdu kokonaan tienvarteen.
Päijät-Hämeessäkin koivutukkikasa näyttää nyt melkein samalta kuin koivukuitukasa joskus aikaisemmin.
Metsälehden artikkeli 16.10.2023:
”Koivutukin kysyntäpiikki taittunut, ”markkina ei ole enää kuuma”
Nyt hinnatkin ovat kääntyneet selvään laskuun.”
9 vrk välissä ja sitten taas kaikki kelpaa, tuskin kuitenkaan näin rajusti aaltoilee koivutukin markkinatilanne?