Vuonna 2017 hakkuumäärät nousevat kolmanteen perättäiseen ennätykseen, ennustaa Pellervon taloustutkimus (PTT). Tutkimuslaitos ennakoi, että hakkuut saattavat yltää 62 miljoonaan kuutiometriin.
Lisäksi kotitalouksien lämmitykseen ja omaan käyttöön korjataan vajaa kuusi miljoonaa kuutiometriä, mikä ei näy luvussa.
Tänä vuonna teollisuus- ja energiapuun hakkuut ylittivät ensimmäisen kerran 60 miljoonan kuutiometrin rajan. Tilastot eivät vielä ole valmiit, mutta arvio on 61 miljoonaa.
Hakkuumääriä nostaa ensi vuoden lopulla käynnistyvän Äänekosken biotuotetehtaan vaikutus.
”Vaikutus tuntuu puumarkkinoilla täydellä voimalla vasta vuonna 2018, mutta varautuminen alkaa jo ensi vuoden alussa”, tutkimusjohtaja Paula Horne sanoo.
”Se tarkoittaa, että pystyleimikoita ostetaan varastoon ja hakkuut alkavat ottaa vauhtia kesän jälkeen.”
Etenkin kuituvaltaiset harvennusmänniköt ovat haluttuja, ja kuitupuun kysyntä vauhdittaa myös tukkileimikoiden kauppaa.
Mäntysahatavaran tilanne on kuitenkin kaksijakoinen. Vaikka Pohjois-Afrikan perinteisissä vientimaissa on kysyntää, niin esimerkiksi Egyptin taloustilanne on entistä epävarmempi. Maan valuutta on pantu kellumaan, mikä käytännössä tarkoittaa devalvoitumista ja heikompaa maksukykyä tuontitavaroista.
Kuusitukin tilanne näyttää paremmalta Kiinan-kysynnän vuoksi, ja myös vienti Japaniin on vilkastunut.
Hinnallisesti tylsää
Hinnallisesti ensi vuodesta on tulossa tylsä. PTT ennustaa, että kantohinnat nousevat enintään kaksi prosenttia. Ennuste koskee kaikkia puutavaralajeja.
Vakaa hintakehitys edistää tasaista kaupankäyntiä. Arvuuttelut hintamuutoksista tarkoittavat joko myyntien kiihdyttämistä tai panttausta, eli markkinahäiriöitä.
Puukauppamäärät kasvavat ensi vuonna hakkuita enemmän, PTT:n arvion mukaan 4–8 prosentilla.
Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori ennakoi, että sahojen käyntiasteet pysyvät ensi vuonna korkeina ja tukit saadaan myytyä, mutta muistuttaa samalla alan heikosta kannattavuudesta. Hänen mukaansa mäntytukilla on laskupaineita eikä kuusellakaan ole nousunäkymiä.
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 24/2016.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään