Laulujoutsen, nokkosperhonen, sinivuokko, kyy. Luontoliiton kevätseurantakoordinaattori Saara Heikkinen luettelee, mistä lajeista on jo tullut havaintoja. Kaikkiaan maaliskuun loppuun mennessä lajien ensihavaintoja on ilmoitettu Luontoliitolle lähes 700. Vuosittain havaintoja kertyy noin 10 000–15 000, ja määrä on kasvussa.
Tänä vuonna ilmoituksissa näkyvät yöpakkaset ja talven runsaat nietokset. Vuorokauden keskilämpötila ei ole noussut plussan puolella vielä etelässäkään.
”Vähän ollaan muutamiin edellisiin keväisiin verrattuna jäljessä. Alkukevät on yleensä enemmän lintujen bongailuaikaa ja muut lajit tulevat vähän myöhemmin ilmojen lämmetessä”, Heikkinen arvioi.
Tällä hetkellä kevään etenemistä kannattaa seurata rannikkoalueilla ja peltojen pälvipaikoilla. Laulujoutsenet saapuvat sulien vesien äärelle, ja lumen alta paljastuneilla pelloilla viihtyvät kiurut, töyhtöhyypät ja kottaraiset.
Vilkkaimmillaan lintujen kevätmuutto on huhtikuun puolivälin jälkeen, mutta jo nyt luonnon äänimaailma lupaa kevättä.
”Mustarastaat laulavat ilta- ja aamuhämärissä tällä hetkellä todella kauniisti. Kiurujen laululentoja ja töyhtöhyyppien liverrystä voi kuulla pälvipaikoilla. Hyvällä tuurilla voi kuulla myös peipon ja kottaraisen juttelelua. Kun kevät tästä vielä vähän etenee, naurulokki alkaa vähitellen naureskelemaan.”
Kuu kiurusta kesään, vai ei sittenkään?
Kevätseurannan juuret ulottuvat aina 1950-luvulle, jolloin Suomen tiedeseura yhdessä Luontoliiton kanssa aloitti keräämään luontoharrastajilta kevään tuloon liittyviä havaintoja.
Yksin Luontoliiton vastuulla toiminta on ollut 1970-luvun lopulta. Vuodesta 1994 se on kantanut nimeä kevätseuranta. Vaikka Luontoliitto on lasten ja nuorten ympäristöjärjestö, seurannan tarkoitus on innostaa kaiken ikäisiä havainnoimaan kevättä ja kevään tuloa.
Havainnot Luontoliitto toimittaa Luonnontieteelliseen keskusmuseoon Luomukseen.
”Ilmastonmuutos on aika pinnalla, samoin biodiversiteettikato. Tällaisissa tutkimuksissa vuosikymmenten havainnot kevään tulosta ja lajeista ja niiden ilmaantumisesta ovat todella tärkeässä osassa”, Heikkinen toteaa.
Vuosikymmenten aikana kevään tulo on jonkin verran aikaistunut. Vanhaan loruun ”Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään” ei ole enää täysin uskominen.
”Kuu kiurusta kesään ja ensimmäinen kiuruhavainto on tänä vuonna itse asiassa jo 19. päivä helmikuuta. Kesä ei ihan vielä maaliskuussa tule. Lorua pitäisi ehkä hieman muokata”, Heikkinen hymähtää.
Havaintoja keväästä
- Luontoliiton järjestämässä kevätseurannassa kerätään ensihavaintoja lajeista.
- Vakiolajien ohella mukana on vuosittain vaihtuvia teemalajeja.
- Tänä vuonna teemana on perinnemaisemat.
- Keväisin järjestetään joka vuosi samaan aikaan lisäksi kahdeksan seurantaviikonloppua.
- Viimeinen seurantaviikonloppu on kesäkuun alussa.
- Havainnoista voi ilmoittaa osoitteessa kevatseuranta.fi
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.