Metsä Group ilmoitti eilen uuden pääjohtajan valinnasta. Konsernia vuodesta 2017 johtaneen Ilkka Hämälän korvaa 54-vuotias juristi ja MBA Jussi Vanhanen.
Vanhanen ei ole metsäalalla erityisen tunnettu, vaikka kokemusta onkin kertynyt. Hän on istunut Metsä Groupin hallituksessa vuodesta 2022, työskennellyt UPM:llä vuosina 1999–2013 ja Mondissa 2014–2017.
Mondin jälkeen vaihdettiin toimialaa. Vanhanen siirtyi metsäalalta vuosiksi konepajateollisuuteen ja toimi venttiilejä valmistavan Vexven toimitusjohtajana. Hän on myös Vexven osakas.
Vexveltä Vanhanen lähti viime vuoden alussa. Sen jälkeen on keskitytty hallitustyöskentelyyn Boreossa ja Metsä Groupissa. Nyt on luvassa paluu sorvin ääreen – vaikka pesti alkaa virallisesti vasta heinäkuussa, aloittaa Vanhanen taloon tutustumisen saman tien.
Mielenkiintoinen sivujuonne Vanhasen uralla on piipahdus kirjallisuudessa. Hän jätti UPM:n johtoryhmän vuonna 2013 kirjoittaakseen esikoisromaaninsa ”Vapaus, veljeys, ahneus”. Tuli keski-iän kriisi etuajassa, Vanhanen totesi kirjan kirjoittamisesta aikoinaan haastattelussa.
Business fictioniksi luonnehdittu romaani julkaistiin vuonna 2016. Mielenkiintoista sekin, että tarinan suurimpia konnia ovat lakimiehet.
Ensin ekonomi, sitten insinööri ja sitten juristi
Kahden edellisen pääjohtajan – Kari Jordanin ja Hämälän – aikana Metsä Group on investoinut isosti, tuloksena kaksi sellutehdasta ja suuri sahalaitos. Kemin tehtaan valmistuttua investoinnit ovat vähentyneet, eikä Vanhanen ensitöikseen luvannut uusia laitoksia. Lupaavia kasvuaihioita yrityksessä hänen mukaansa kuitenkin on.
Kannattavuuttakin pitäisi saada kohennettua. Kaksi viimeistä vuotta ovat olleet tulokseltaan heikkoja, tuotantoa on rajoitettu eikä täyttä kapasiteettia ole päästy käyttämään.
Metsä Groupissa pääjohtaja nimitykset ovat toisinaan olleet yllättäviä. Ekonomi Kari Jordan tuli Metsäliitto Osuuskunnan toimitusjohtajaksi suoraan pankkimaailmasta, Hämälä puolestaan oli talon oma kasvatti ja koulutukseltaan diplomi-insinööri. Vanhasella on vahvaa kokemusta alalta, mutta muiden yhtiöiden leivissä. Se, miten hän sopeutuu osuustoimintapohjaiseen yritystoimintaan, jää nähtäväksi.
Sinivalkoisuudella on merkitystä
Yhtäläisyyksiä venttiiliyhtiön ja metsäyhtiön välillä on vaikea nähdä, mutta Vanhanen itse nosti esiin yhden: kotimainen omistajuus. Vexven taustalla on Matti Alahuhdan kokoama sijoittajaryhmä ja Metsä Groupin taustalla Metsäliitto Osuuskunnan 90 0000 metsänomistajajäsentä.
”Olen oppinut, että omistajuudella on merkitystä. Tässä Vexvellä on selkeä yhtymäkohta Metsäliittoon – kotimainen omistajuus. Siinä kokee tekevänsä jotakin pikkaisen enemmän kuin työtä”, Vanhanen totesi tiedostustilaisuudessa.
Kierros päättyi
Vanhasen nimityksen myötä päättyy kolmen suuren metsäyhtiön johtajavaihdokset. Stora Enso aloitti kierroksen vaihtamalla heikossa taloustilanteessa Annica Breskyn Hans Sohlströmiin syksyllä 2023.
UPM jatkoi kierrosta vuoden vaihteessa 2023-2024. Tuolloin yhtiötä 20 vuotta johtanut Jussi Pesonen siirtyi eläkkeelle ja tilalle valittiin italialainen Massimo Reynaudo.
Mikä venttiiliyhtiö?
Vexve-konsernin viimeisin, vuoden 2023 tilinpäätös näytti 124 miljoonan euron liikevaihtoa ja 8,5 miljoonan euron liiketulosta, mutta alimman rivin nettotulos oli neljä miljoonaa euroa miinuksella.
Tulokset ovat olleet luonteeltaan samanlaisia useita vuosia – liikevaihto ja liiketulos ovat kasvu-uralla, mutta rahoituskulut vetävät lopullisen tuloksen miinukselle.
Yritys on huomattavan velkainen ja taseessa on enemmän vierasta kuin omaa pääomaa. Omavaraisuusaste on tukevasti miinuksella ja putosi vuoden 2023 tilipäätöksessä -13 prosenttiin. Velkaa tilikauden lopussa oli 133 miljoonaa, josta korotonta eli ilmeisesti omistajilta 74,5 miljoonaa.
Näin korkea velkaantuneisuus on poikkeuksellista ja vaikeuttaa rahoituksen saamista rahamarkkinoilta. Mielenkiintoinen kysymys on, mikä taho on laittanut yritykseen näin kärsivällistä rahaa?
MIKKO HÄYRYNEN
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään