Käykö laatuharvennus pikkumotolla?

Pian nähdään, onnistuuko pienillä metsäkoneilla urakointi meillä Ruotsin malliin.

Malwan kombikone on hakkuuvarustuksessa hieman kapeampi kuin Sampo Rosenlewin harvennusmoto. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Malwan kombikone on hakkuuvarustuksessa hieman kapeampi kuin Sampo Rosenlewin harvennusmoto. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Mikkelin Ihastjärvellä ensiharvennuskoivikossa hyöri joulun alla pieni, oudon merkkinen metsäkone, Malwa. Malli on 560 C.

Kone on pienempi kuin ”oikeat” metsäkoneet, mutta suurempi kuin harrastekoneet. Sama pätee myös hintaan, Malwa maksaa 250 000 euroa, kun harrastekoneen saa alle 50 000 eurolla.

Mallinumeron C tarkoittaa kombia, yhdistelmäkonetta. Kone muuntuu hakkukoneesta ajokoneeksi parissakymmenessä minuutissa. Hakkuuvarustuksessa Malwa painaa suunnilleen saman kuin Sampo Rosenlewin tuttu harvennusmoto, mutta on noin 15 senttiä kapeampi.

Isot koneet korjaavat valtaosan teollisuuden käyttämästä puusta myös Ruotsissa. Silti pienet metsäkoneet ovat selvästi näkyvämmin esillä kuin meillä.

Malwaforestin perustajan ja osaomistajan Magnus Wallinin mukaan Ruotsiin myytävistä Malwan koneista 65 prosenttia menee urakoitsijoille. Valtaosa heistä saa toimeksiantonsa suoraan metsänomistajilta, jotka ovat valmiita maksamaan hieman ekstraa laadukkaasta korjuusta.

”Vuosituhannen alun suurien myrskyjen jälkeen varsinkin kuusikoiden kasvatusperiaatteita alettiin miettiä uudelleen. Se suosii pieniä koneita.”

Uusia tuulia myrskyjen jälkeen

Wallinin mukaan metsien myrskynkestävyyttä pyritään vahvistamaan lievällä, jo varhain toteutettavalla ensiharvennuksella. Myös toinen harvennus tehdään ennen kuin puut ovat 20 metriä pitkiä. Päätehakkuuseen kasvatetaan runsas puusto, mikä lisää myös hiilen sidontaa.

Hakkuukoneena Malwa pärjää Wallinin mukaan isommilleen, lähikuljetuksessa se sen sijaan häviää.

Kuormaa ajovarusteinen kombi-Malwa kantaa 5,5 tonnia, 5–6 kiintokuutiometriä 4–5-metristä rankaa. Näin korjuu maksaa 3–4 euroa enemmän kuin suurilla koneilla.

”Lisähinta on investointi metsänkasvatukseen. Metsään jää kasvamaan enemmän puita. Ajourapainaumat ja laho jäävät vähäisiksi”, Wallin mainostaa.

Ruotsissa Malwa on markkinajohtaja pienten metsäkoneiden sarjassa. Koneita valmistuu 3–4 kuukaudessa. Yli puolet niistä myydään Ruotsiin. Ihastjärven Malwa on toinen Suomeen tuotu.

Malwaforestin liikevaihto oli viime vuonna vajaat kymmenen miljoonaa euroa.

Maailmankiertäjä palasi kotikulmille

Ihastjärvelle Malwan hommasi Panu Torniainen, joka on vuosia työskennellyt Euroopassa kirjapainoyritysten johtotehtävissä viimeksi Belgiassa. Kotikonnuilleen palannut Torniainen perusti Z-Forest -yhtiön koneyrittäjä Janne Hyvärisen kanssa.

Tarina ei ehkä ole ihan niin kummallinen kuin ensi alkuun kuulostaa. Maatalon poika Torniainen on ikänsä tottunut touhuamaan kaikenlaisten koneiden kanssa. Hän on myös metsänomistaja.

Z-Forestin vähemmistöosakkaaksi tuli metsätalousinsinööriopintoja parhaillaan suorittava Joona Vatjus. Aiemmin mies on opiskellut metsäkoneen kuljettajaksi ja saa nyt näyttää taitonsa Malwan puikoissa.

”Tarkoituksemme on tarjota palveluita suoraan metsänomistajille. Tällä hetkellä meillä on 65 hehtaaria harvennuksia tehtäväksi”, Z-Forestin toimitusjohtajaksi nimetty Vatjus sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa