Kauppoja pidätellään huippuhinnoista huolimatta

Kuusitukista maksetaan paikoin jo lähes 70 euroa kuutiolta.

  (Kuvaaja: Sami Karppinen)
(Kuvaaja: Sami Karppinen)

Kuusitukin hintakilpailu on kevään aikana pyörähtänyt vauhdilla käyntiin, kertovat puukauppojen välittäjät ja ostajat. Seitsemällä alkavia kuutiohintoja ei kaupanteossa vielä ole nähty, mutta lähelle on jo päästy.

Esimerkiksi Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan rajamailla toimivan Metsänhoitoyhdistys Mänty-Saimaan toiminnanjohtaja Suvi Kokkola kertoo kuusen huippukuutiohinnan olleen 69 euroa.

”Kyseessä oli yksittäinen kauppa, mutta yli 65 euron kauppoja on useita”, Kokkola sanoo.

Naapurissa Etelä-Karjalan mhy:n alueella kuusitukista on maksettu parhaimmillaan vähän alle 70 euroa, kertoo johtaja Markku Vaario.

”Niissä oli erikoispuita ja -tyviä mukana, joten maksimihintaa on vaikea sanoa”, Vaario täsmentää.

Kovia hintoja on nähty myös Hämeen suunnalla. Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaan johtajan Matti Sojakan mukaan kuusen hinta on liikkunut 65 ja 69 euron välissä, vielä kuitenkin alle 70 eurossa.

Keski-Suomessa toimivan Päijänteen metsänhoitoyhdistyksen alueella korkein kuusitukista tullut tarjous on 69 euroa.

”Kuusitukin korkein kirjattu maksimihinta on kuitenkin vielä 66,50 euroa, kertoo toiminnanjohtaja Petri Takalo.

Pohjois-Savossa kuusitukin maksimihinnat ovat sen sijaan olleet 65 euron tuntumassa.

”Tarjouksia, jotka vielä eivät ole johtaneet kauppaan, on tullut vielä tuon luvun ylikin, kertoo Pohjois-Savon mhy:n johtaja Pekka Sahlman.

Kirjavat tarjoukset

Tälle ajalle ominaista ovat tarjousten vaihtelevuus ja suuret hintaerot. Myös alueelliset erityispiirteet vaihtelevat suuresti.

Pohjois-Savossa huippuhinnat ovat tulleet runkohintoina ja kuusessa on alkanut olla kolmea eri puutavaralajia.

”On sorvi-, normaali- ja latvakuusta. Sorvikuuselle laitetaan kova hinta. Parhaimman ja halvimman tarjouksen ero on nykyään iso, jopa yli viisi euroa”, Sahlman kertoo.

Pirkanmaalla sen sijaan tukilla on vielä yksi hinta, mutta runkohinnoittelua on ollut jonkin verran. Tarjousten hinnanerokin on suuri, viitisen euroa.

”Sellainen ajan ilmiö on, että tarjousten helmoihin laitetaan euroja, joita ei aikaisemmin ollut. Esimerkiksi hakkuutähteistä maksetaan huomattavasti enemmän kuin vaikka vuosi sitten”, Sojakka sanoo.

Hyvistä hinnoista huolimatta puukauppa ei ole vielä lähtenyt kunnolla käyntiin. Metsänomistajat vaikuttavat tällä hetkellä odottelevan, josko hinnat vielä nousisivat.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 9/2018.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut