Katastrofi kasitien länsipuolella ­– hirmumyrsky kaatoi runsaasti metsää

Perjantaina hirmumyrskyn lukemiin yltynyt Lyly-myrsky kaatoi laajalti metsää Selkämeren rannikolla. Pahin tilanne on Rauman ja Porin välisellä rannikoalueella.

Lyly-myrsky runteli pahimmin Rauman ja Porin välistä rannikkoa. Raumalla tuulenkaadot tukkivat kyläteitä ja kaatoivat metsää. (Kuvaaja: Annukka Laitonen)
Lyly-myrsky runteli pahimmin Rauman ja Porin välistä rannikkoa. Raumalla tuulenkaadot tukkivat kyläteitä ja kaatoivat metsää. (Kuvaaja: Annukka Laitonen)

”Katastrofi”, arvioi Metsänhoitoyhdistys Lounametsän kokenut metsäasiantuntija Arto Mäkitalo toimialueensa Eurajoen metsien tilannetta.

Hänen mukaansa pohjoisen puolelta puhaltaneen myrskyn tuhot keskittyvät valtatie kahdeksan länsipuolelle. Pahin tilanne on Kuivalahden ja Olkiluodon alueella.

”Arvioni mukaan useita satoja hehtaareita metsää menee aukoksi myrskytuhon vuoksi.”

Kattavaa tilannekuvaa kenelläkään ei vielä ole, mutta Mäkitalo arvioi, että myrsky tuhosi Eurajoen alueella puustoa noin 15 000 kuutiota, ehkä tätäkin enemmän.

Eurajoen pohjoispuolella Luvialla tilanne on samanlainen. Jälki kasitien länsipuolella on rumaa.

”Pahimmin myrsky on iskenyt mereen työntyvillä niemillä”, Metsänhoitoyhdistys Satakunnan metsäasiantuntija Pekka Häkli kertoo.

Hänen mukaansa tuhoutuneita metsiä näkyy myös Pohjois-Satakunnassa Merikarvialta alkaen.

Rauman eteläpuolella myrskyn jäljet ovat vähäisempiä. Vain meren tuntumassa Pyhärannan alueella on puita kaatunut merkittävämmin.

Lounametsän asiakkuuspäällikkö Ilkka Vuoriston mukaan pahimmin myrsky on runnellut äskettäin harvennettuja männiköitä ja varttuneita metsiä, jotka ovat alttiina pohjoisesta puhaltavalle myrskytuulelle.

Seuraustuhojen vaara vähäinen

Myrskyn ajankohta antaa puunkorjaajille puoli vuotta aikaa korjata tuhopuut ennen kuin tukit sinistyvät tai kirjanpainajien iskeytymisen vaara kasvaa. Sikäli myrskyn ajoitusta voi pitää onnekkaana.

Häkli neuvookin metsänomistajia rauhallisuuteen. Puut ehditään korjata talven aikana. Ensi vaiheessa kannattaa keskittyä vahinkoilmoitusten tekemiseen.

Mäkitalo arvioi, että tuhoalueen puunkorjuuseen riittää korjuukalustoa lähiseudulta.

”Olen jo pyytänyt metsänhoitoyhdistyksen muilla alueilla toimivia koneyrittäjiä apuun myrskysavotoihin”, Mäkitalo kertoo.

Hänen mukaansa korjuussa keskitytään nyt myrskymetsiin ja normaalit hakkuukohteet saavat jäädä odottamaan.

Käsitykset tuhon vaikutuksesta puumarkkinoihin vaihtelevat. Luvian Häkli arvioi, että erityisesti energiapuulla on tällä hetkellä hyvä menekki, joten myrskypuille riittää ostajia. Mäntytukin menekki sen sijaan huolettaa. Siitä alueella on ylitarjontaa.

Vuoristo ennakoi ostajien hyödyntävän tilannetta puun hintojen alas painamiseksi.

”Kun ostajat tietävät, että katkottua puuta runsaasti tarjolla, paine hintojen alenemiseen kasvaa.”

Metsänomistus Metsänomistus