Yara aikoo myydä kantoureaa myös tulevaisuudessa, jatkolupa haussa

Myös JL-tuotteet ja Satakemia pohtivat jatkoa. Vielä kesäkuussa vaikutti siltä, että yksikään toimija ei olisi hakemassa uutta lupaa.

Urea ruiskutetaan hakkuukoneen kaatopäästä suoraan kannolle. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Urea ruiskutetaan hakkuukoneen kaatopäästä suoraan kannolle. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Kantourean käyttölupa umpeutuu tämän vuoden lopussa. Kesäkuussa vaikutti vielä siltä, että yksikään toimija ei olisi hakemassa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta uutta lupaa. Heinäkuussa lannoitevalmistaja Yara kuitenkin ilmoitti hakevansa lupaa.

“Me odotamme mielenkiinnolla tulevaa, ja tulemme tarjoamaan näillä näkymin kantoureaa jatkossakin markkinoille”, Yaran liiketoimintapäällikkö Juha Sarlund kertoo.

Yaran lisäksi kantoureaa on myynyt Suomessa JL-tuotteet, Satakemia sekä Uittokalusto. JL-tuotteet neuvottelee parhaillaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kanssa luvasta, myös Satakemia on kiinnostunut luvan hankkimisesta tulevaisuudessa.

Vaatimukset kiristyneet

Kantourea on kemiallinen kantokäsittelyaine, jolla torjutaan männyn ja kuusen juurikääpää. Urean sijasta kantojen käsittelyyn voidaan käyttää myös biologista torjunta-ainetta Rotsopia. Metsätuholaki velvoittaa juurikäävän torjuntaan riskialueilla havumetsien hakkuissa sulan maan aikana.

Sarlundin mukaan vaatimukset uuden luvan saamiseen ovat kiristyneet, ja sen seurauksena tuotekin tulee olemaan parempi.

“Alkuperäinen sertifikaatti oli kevyt verrattuna tämän päivän vaatimuksiin. Lainsäädännöt ja tavoitteet ovat muuttuneet paljon vajaa kahdenkymmenen vuoden aikana.”

Vaihdossääntöjen mukaan myyjillä on luvan päättymisen jälkeen aikaa myydä varastoja tyhjiksi. Niinpä kantoureaa on tarjolla vielä ainakin ensi vuoden alussa, vaikka uutta lupaa ei myönnettäisi.

Mikäli lupa annetaan, kantourean tuotesaatavuuteen ei pitäisi tulla katkosta, koska Yara on itse urean tuottaja.

Lisää aiheesta: Kantokäsittelyn suosikkiresepti menossa vanhaksi, jatkolupien haulla jo kiire

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat