Metsätaimien kasvattajat ovat nyt ahtaalla. Tuotantopanokset kallistuvat, mutta kiinteähintaiset ja usein monivuotiset toimitussopimukset jarruttavat taimien hintojen korotuksia.
Taimikasvattajien kaikki tuotantopanokset ovat kallistuneet. Sähkön hinta on moninkertaistunut, mutta esimerkiksi lannoitteiden ja kasvuturpeen hinta on kohonnut kaksinumeroisin prosenttiluvuin.
Suomen suurimman metsätaimien tuottajan Finforelian myyntipäällikkö Johan Grönroos arvioi, että yhteensä tuotantokustannukset ovat nousseet vähintään 17 prosenttia viime vuodesta. Pohjantaimen toimitusjohtaja Rauno Katajan haarukka kustannusten nousulle on 12–15 prosenttia.
Taimituottajien merkittävimmät kulut muodostuvat työpalkoista sekä öljyenergian ja kuljetusten sekä siementen hinnoista. Rajusti kallistuneen sähkön osuus tuotantokustannuksista jää noin viiteen prosenttiin.
Hinnankorotus vaikeaa
Grönroos laskee, että ulosmyytävän taimen hintaa pitäisi korottaa 1,5–4 senttiä kappaleelta. Käytännössä taimien hintojen korotuksia on vaikea, usein jopa mahdoton saada läpi.
Näin siksi, että esimerkiksi useilla metsänhoitoyhdistyksillä on monivuotisia, kiinteähintaisia sopimuksia taimien toimittamisesta.
”Kiinteähintaisten sopimusten osuus on yli kaksi kolmasosaa. Tämä on todellinen riski taimituottajille. Osa tuottajista tulee olemaan täysin asiakkaiden armoilla”, Kataja ennakoi.
Osassa taimisopimuksista on indeksiehto, mutta sekään ei varmista kustannusten nousua vastaavia hintojen korotuksia.
”Meidän suuntaamme ei toistaiseksi ole tullut viestejä asiasta. Varmasti kustannuspaineita on. Meillä on aiemmin tehdyt sopimukset tuleville vuosille”, kertoo johtaja Petri Pajunen Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savosta.
Taimien hinnan korotusten lisäksi metsänviljelyä kuormittaa öljyn hinnan nousun aiheuttama maanmuokkauksen kallistuminen. Istuttajien palkkakehitys sen sijaan on ollut maltillista.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.