Ilman tuhoja ei selvitty – Jari-myrsky kaatanut puita ja katkonut latvuksia ympäri Suomea

Metsänhoitoyhdistysten puhelimet eivät ole vielä ruuhkautuneet, mutta yhdistyksistä arvioidaan, että tuulituhot tulevat kuitenkin työllistämään.

Näyttää siltä, että Jari-myrsky aiheuttaa metsänomistajille pääasiassa yksittäisten tuulenkaatamien puiden keräilytyötä. (Kuva: Sami Karppinen)
Näyttää siltä, että Jari-myrsky aiheuttaa metsänomistajille pääasiassa yksittäisten tuulenkaatamien puiden keräilytyötä. (Kuva: Sami Karppinen)

Eilisestä Jari-myrskystä ei selvitty ilman tuhoja, metsänhoitoyhdistyksistä arvioidaan. Tarkkaa kuvaa tuhojen määrästä ei kuitenkaan vielä ole.

”On selvää, että tämä lumimäärä ja tuuli on jotain aiheuttanut. Kyllä se meitä työllistämään tulee”, sanoo Satakunnan metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Vesa Yli-Hongisto.

Ainakaan yhdistyksen Huittisten toimistolla puhelimet eivät kuitenkaan olleet tänä aamuna ruuhkautuneet.

Yhdistystä työllistää tällä hetkellä Luvian seudulla marraskuun alussa riehunut Lyly-myrsky. Se kaatoi noin 15 000 kuutiometriä puuta.

”Niitä korjuita on nyt käynnistetty. Eilisen puut tulevat siihen päälle”, Yli-Hongisto toteaa.

Nuoret metsät koetuksella

Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen alueella Jari-myrsky on aiheuttanut lumituhoja varsinkin nuorissa metsissä ja taimikoissa.

”Tykkyä on tullut paikoitellen tosi paljon. Nuoret metsät ovat ottaneet aika lailla osumaa. Tuhojen laajuutta on kuitenkin vielä vaikea sanoa”, kertoo yhdistyksen johtaja Juho Luumi.

Hän ennakoi kuitenkin, että kovin suurista tuhoista tuskin on kyse. Paikoitellen tuhoja voi olla. Lumi tuli märkänä, joten ainakin latvuksia ja oksia on todennäköisesti katkeillut.

”Etenkin Rautjärven ja Ruokolahden alueilla lunta on tullut tosi paljon. Imatran ja Lappeenrannan alueille tuhoja ei näkynyt”, Luumi sanoo.

Tuhojen laajuus selviää lähipäivinä

Pirkanmaan metsänhoitoyhdistykseen ei vielä tänä aamuna ollut tullut juurikaan yhteydenottoja tuulituhoista. Yhdistyksen johtaja Jussi Parviainen pitää kuitenkin selvänä, että tuulen kaatamia puita on jonkin verran koko yhdistyksen alueella.

”Yksittäisiä puita on kaatunut siellä täällä. Tuulen suuntahan oli vähän poikkeuksellinen, joten tuuli on varmaan kaatanut sellaisiakin puita, jotka eivät normaalisti ole alttiita kovemmille tuulille”, hän sanoo.

Se, miten paljon metsissä on laajempia tuulituhoja, selviää Parviaisen mukaan lähipäivinä.

Varsinaista kiirettä ei ole

Päijänteen metsänhoitoyhdistykseen oli aamun aikana tullut muutamia yhteydenottoja yksittäisistä kaatuneista puista ja pienemmistä tuulen kaatamien puiden keskittymistä.

”Uudistushakkuualojen reunamissa ja tuoreissa harvennus- ja poimintahakkuukohteissa on ollut erimuotoisia tuhoja, mutta ei mitään poikkeuksellisen suurta”, yhdistyksen toiminnanjohtaja Petri Takalo kertoo.

Hän arvioi, että tuhojen laajuus selviää viikonlopun jälkeen, kun metsänomistajilla on ollut paremmin aikaa kiertää metsiään. Varsinaista kiirettä vahinkojen kartoittamiselle ei hänen mukaansa kuitenkaan ole.

”Puu säilyy hyvin, kun ollaan jo talvisäässä. Olisi hyvä, jos metsänomistajat ehtisivät loppuvuoden aikana käydä maastossa tutkimassa, mikä tilanne on.”

Sikäli tuhot kannattaa Takalon mukaan kuitenkin kartoittaa mahdollisimman pian, että jos tuulituhoja on paljon, tulevat puunostajien puukauppamäärät nopeasti täyteen. Niitä metsänomistajia, joiden metsissä tuulenkaatoja on paljon ja jotka ovat vakuuttaneet metsänsä myrskytuhojen varalta, Takalo muistuttaa lähettämään vakuutusyhtiölle vahinkoilmoituksen.

Yksittäiset tuulenkaadot ja muutaman tuulen kaataman rungon keskittymät voi Takalon mukaan sen sijaan jättää metsään.

”Yksittäisten puiden kerääminen metsästä ei ole taloudellisesti kannattavaa. Luonnon monimuotoisuuden kannalta on parempi, että ne jäävät lahoamaan metsään.”

Lisää aiheesta: Katastrofi kasitien länsipuolella ­– hirmumyrsky kaatoi runsaasti metsää

Lisää aiheesta: Pahimmilla tuhoalueilla puuta nurin 100 000 kuutiota

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat