Hyvä vire jatkuu puumarkkinoilla

Metsäyhtiöiden kelirikkoleimikkovarannot kaipaavat nyt täydennystä.

Monien muiden metsäyhtiöiden tapaan myös Metsä Group aikoo lisätä puunostojaan tänä vuonna. (Kuvaaja: Emmi Korhonen-Lehtikuva)
Monien muiden metsäyhtiöiden tapaan myös Metsä Group aikoo lisätä puunostojaan tänä vuonna. (Kuvaaja: Emmi Korhonen-Lehtikuva)

Puukauppa on alkuvuodesta pyörähtänyt käyntiin lupaavasti, kertovat suuret puunostajat. Sahayhtiö Keitele Groupin metsäpäällikkö Kari Wuolijoki sanoo, että yhtiön tammikuiset ostomäärät ovat tuplaantumassa viime vuodesta. Puunkäyttö lisääntyy varsinkin loppukesästä täyteen vauhtiin pääsevällä Alajärven sahalla.

”Viime vuosi oli puunostomäärissä kaikkien aikojen suurin, ja tämän vuoden ostotavoite on edelleen kasvava.”

Ostojaan pyrkii kasvattamaan myös Metsä Group, jonka Äänekosken biotuotetehdas saavuttaa täyden kapasiteettinsa tulevan kesän aikana.

Sahayhtiö Versowoodkin aikoo hankkia puuta viime vuotta enemmän, sillä sahojen tuotantomäärät ovat hieman aiempaa suuremmat, kertoo metsäpäällikkö Jussi Torpo.

Sen sijaan Stora Enson tämänvuotinen puuntarve on viimevuotisen kaltainen, vaikka yhtiö viime lokakuussa ilmoitti lähes 100 miljoonan euron investoinneista Uimaharjun ja Imatran tehtaille. Investoinnit lisäävät puun kulutusta vain marginaalisesti ja sekin vaikutus näkyy pääsääntöisesti vasta vuoden 2019 puolella, kertoo Stora Enso Metsän osto- ja asiakkuusjohtaja Jari Mutanen.

Kelirikkoleimikot vähissä

Loppuvuoden huonojen korjuukelien vuoksi kelirikkoleimikkovarannot ovat olleet tarpeen, ja yhtiöt hankkivat parhaillaan uusia kohteita kevään kelirikkoa varten.

Versowoodilla kelirikkovarannot kuluivat loppuvuoden aikana vähiin, samoin Stora Enson rospuuttokohteet laskivat syksyn sateiden takia. Sen sijaan Keitele Groupin kelirikkovaranto on Wuolijoen mukaan ajankohtaan nähden normaali.

Metsä Groupin puukaupoista vastaava Yrjö Perälä ei kommentoi yhtiön kelirikkoleimikoiden määrää, mutta kertoo, että eteläisessä ja keskisessä Suomessa talviharvennuksia ei ole päästy kunnolla tekemään.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 1/2018.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut