Huolehdi taimista heinäämällä

Heinäntorjunta kannattaa ajoittaa syksyyn, jolloin taimet erottuvat kellastuneesta heinikosta hyvin.

Niin kauan kuin taimien latvukset näkyvät heinän keskeltä, pärjäävät taimet omillaan, kertoo Pekka Fincke.
Niin kauan kuin taimien latvukset näkyvät heinän keskeltä, pärjäävät taimet omillaan, kertoo Pekka Fincke.

”Tuosta vain polkaisee, ja se on siinä”, sanoo metsänhoitoyhdistys Kaakon metsäneuvoja Pekka Fincke ja taivuttaa männyntaimen vieressä kasvavan heinätupon saappaallaan maahan.

”Saattaa se tuosta vielä noustakin. Varminta olisi katkaista se”, hän jatkaa.

Haminassa Kymenlaaksossa sijaitsevassa taimikossa kasvavilla männyntaimilla on hyvät oltavat. Viime vuonna istutettujen taimien ympärillä kasvaa vesakkoa ja heinää, mutta niin vähän, etteivät ne juuri uhkaa taimien kasvua.

Kuluva vuosi on ollut taimikoille otollinen. Sateiden vähäisyys on pitänyt kilpailevan kasvillisuuden kurissa. Parin kolmen vuoden päästä haminalaisen taimikon tilanne lienee toinen – silloin edessä on vesakon perkaus.

Rehevien maiden riesa

Heinäntorjunta on tarpeen, jos taimikossa kasvaa niin paljon heiniä, vadelmaa tai horsmaa, että ne uhkaavat tukahduttaa taimet alleen. Fincken mukaan nyrkkisääntö on, että niin kauan kuin taimien latvukset näkyvät heinän keskeltä, pärjäävät taimet omillaan.

”Yllättävän hyvin taimet tosin selviävät korkeankin heinikon alla. Kasvua siinä tietysti menetetään”, hän sanoo.

Herkimpiä heinittymään ovat tuoreet ja lehtomaiset kankaat sekä rehevät turvemaat. Heinät voivat peittää taimet jo ensimmäisenä istutuksen jälkeisenä kesänä, vatukko kasvaa taimien yli yleensä vuotta myöhemmin.

Heinäntorjunta kannattaa ajoittaa syksyyn, ellei taimikko kaipaa sitä jo aiemmin. Kun heinäntorjunta tehdään syksyllä, ei lakoontunut heinä taita talvella taimia lumipeitteen alla. Lisäksi taimet on helppo löytää syksyllä, kun heinät ovat kellastuneet ja lehdet alkavat tippua.

Tallaten tai katkoen

Heinäntorjunta tehdään yleensä joko tallaamalla tai katkomalla heinät taimien ympäriltä. Apuvälineiksi käyvät esimerkiksi jääkiekkomaila, sirppi, kolmioterällä tai siimaleikkurilla varustettu raivaussaha tai raivausveitsi. Heinät tulee talloa tai katkoa niin suurelta alueelta, etteivät ne pääse taipumaan taimen päälle.

Rehevimmillä kasvupaikoilla taimien ympärille voidaan laittaa taimisuojat, jotka estävät heinien kasvun taimien ympärillä.

Heinäntorjunta sopii Fincken mukaan hyvin metsänomistajien itse tehtäväksi. Teetettynä se tulee melko kalliiksi.

”Metsurityönä hinnaksi tulee muutama sata euroa hehtaarilta.”

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 18/2018.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat