Humuksesta bisnestä

Vapo luo uusia korkean jalostusasteen tuotteita suobiomassasta. Biostimulanttien kehitys on edennyt jo käytännön kokeisiin.

Tämä ruskealta suovedeltä näyttävä liemi on käynyt läpi pitkällisen jalostusprosessin. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Tämä ruskealta suovedeltä näyttävä liemi on käynyt läpi pitkällisen jalostusprosessin. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Vielä jokunen vuosi sitten olisi ollut mahdotonta kuvitella, että Vapo Oy:n liiketoimintajohtaja haluaa nostaa valokuvissa esille ruskeaa vettä sisältävän pullon. Vapon Ventures -liiketoiminnan vetäjä Mia Suominen kuitenkin esittelee ylpeänä tummanruskeaa humusta sisältävää pulloa tupasvillojen keskellä keskisuomalaisella suolla.

Vapon liiketoimintajohtaja Mia Suominen pitää humuspohjaisia biostimulantteja yhtenä potentiaalisimmista uusista turvetuotteista. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

”Tämä on yhden erittäin potentiaalisen korkean jalostusasteen turvetuotteemme raaka-ainetta. Pullossa on humusta, josta jalostetaan biostimulanttia”, Suominen kuvailee.

Siis mitä?

”Biostimulantit ovat maanviljelyssä käytettyjä luonnonmukaisia aineita, jotka stimuloivat kasvien kykyä käyttää maaperän ravinteita hyödykseen. Biostimulanttien avulla voidaan vähentää merkittävästi keinolannoitteiden käyttöä.”

Muualla Euroopassa biostimulantit ovat jo tutumpia kuin Suomessa. Suomisen mukaan markkinoiden vuotuinen kasvu on jopa kaksitoista prosenttia.

”Vapolla on Jyväskylän yliopistolla oma humuslaboratorio, jossa olemme tutkineet humuksen mahdollisuuksia. Tänä kesänä aloitimme käytännön peltokokeet Suomessa ja ulkomailla.”

Energiaturpeen tilalle

Mikäli kaikki menee nappiin, voivat Vapon humuspohjaiset biostimulantit olla markkinoilla vuonna 2024. Tavoitteena on, että uusien tuotteiden liikevaihto on vuonna 2030 sata miljoonaa euroa.

Erinomainen motivaattori tuotekehityksessä on se, että energiaturpeesta joudutaan luopumaan nopealla aikataululla. Vapo onkin joutunut venyttelemään itsensä ketteräksi vastatakseen markkinoiden muutoksiin ilmastoviisaasti.

”Teemme vähemmän, valikoiden ja vastuullisesti, mutta jalostusastetta nostaen. Suobiomassojen mahdollisuuksista olemme vasta raapaisseet pintaa.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito