Kuitupuiden hankintahinnoissa on nähty tämän vuoden aikana metsänomistajien kauan kaipaamaa nousua, mutta samaan aikaan ovat kohonneet myös korjuutyön kustannukset.
”Savon suunnalla on maksettu kuitupuusta tienvarteen tiettävästi jo noin neljääkymmentä euroa. Mutta mielestäni hankintatyön kustannukset ovat nousseet niin paljon, ettei korjuu kannata näillä hinnoilla”, sanoo päätoiminen metsätalousyrittäjä Timo Lankila.
Lankilalla on oma Sampon hakkuukone, mutta tänä vuonna hän ei ole vienyt motoaan metsään ollenkaan.
”Polttoaineen hinta ja muut kulut ovat nousseet todella paljon. Lisäksi olen ostanut puiden metsäkuljetuksen yrittäjiltä, ja metsäkuljetuksen hinta on noussut nyt useilla euroilla”, raivaussahan varresta tavoitettu Lankila sanoo.
Lankila on myynyt puita tänä vuonna pystykaupalla, koska näkee sen olevan tällä hetkellä metsänomistajalle hankintakauppaa kannattavampi vaihtoehto.
”Maksukykyä ostajilla tuntuisi olevan”
Keski-Suomessa talvikaudet hankintapuita harvennusmetsistä omalla hakkuu- ja ajokoneella korjaava Jussi Koskinen arvioi hankintapuun hinnan nousseen vuoden takaisesta suurin piirtein muuttuvien kulujen verran.
”Mutta kaikkia kuluja hinnan nousu ei varmasti kata. Esimerkiksi varaosien ja vaihtokoneiden hinnat ovat nousseet todella paljon.”
Koskinen on suunnitellut ensi talvelle noin 3 000 kuution hakkuita. Määrästä kaksi kolmannesta olisi kuitupuuta.
”Kuitupuun hankintahinnat alkavat tällä hetkellä nelosella, ainakin jos yhtiöiden tarjoamat erilaiset lisät ja bonukset lasketaan mukaan.”
Koskinen aikoo kuitenkin lykätä päätöstä hankintakaupoista ainakin kuukaudella. Hän näkee, että menekkiongelmia tuskin syntyy, sillä puuta tarvitaan kasvavia määriä myös energiantuotantoon.
”Odotellaan mihin tilanne kehittyy. Maksukykyä ostajilla ainakin tuntuisi olevan. Sitäkin joutuu pohtimaan, että mikä osuus puista kannattaa korjata energiapuuksi. Olemme tehneet yleensä myös pikkutukkia, mutta senkin osalta tilanne on auki. Hintaa sille pitäisi saada ainakin viisi euroa kuitupuuta enemmän, jotta pikkutukki kannattaa erotella.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
ei kiinnosta, jos latviasta 1300 e / motti niin missä vika